Αρχείο

Επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων αερισμού, σε σχολικές αίθουσες, περιμετρικά της χωματερής

1/8/2006
Βουλευτής Ν.Δ., Β' Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης
Θέμα: Επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων αερισμού, σε σχολικές αίθουσες, περιμετρικά της χωματερής των Ταγαράδων
Προς: Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μαριέττα Γιαννάκου

Στις 20 Ιουνίου 2006 με την υπ' αρίθμ. 11951 ερώτησή μου προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητούσα την επέκταση του προγράμματος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων(Ο.Σ.Κ.) για εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα και μηχανικών συστημάτων εξαερισμού των σχολικών αιθουσών και για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2006 με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία ο Ο.Σ.Κ. προχωρά άμεσα στη δημοπράτηση για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων CO2 σε σχολικές αίθουσες σχολείων της Περιφέρειας Αττικής (Έργο: " Εγκατάσταση εξαερισμού 571 αιθουσών διδασκαλίας σε 50 σχολικές μονάδες του Λεκανοπεδίου").

Στην με αρ.πρωτ.62428/ΙΗ/19-07-2006 απάντηση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. στην ανωτέρω ερώτησή μου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
"...Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες επελέγησαν με κριτήρια θέσης (κοντά σε λεωφόρους βαρείας κυκλοφορίας ή σε επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές), μεγέθους (9τάξια-12τάξια), αριθμού μαθητών, βάρδιας...".

Επίσης:
Στην περιοχή της χωματερής των Ταγαράδων στις 14 Ιουλίου 2006 σημειώθηκε καταστροφική πυρκαγιά, με σοβαρότατες οικολογικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τους ειδικούς, συμπεριλαμβάνεται η ραγδαία αύξηση των ποσοστών των ατμοσφαιρικών ρύπων και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον εισπνεόμενο αέρα της ευρύτερης περιοχής πέριξ της περιοχής. Μάλιστα ο σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στις 26 Ιουλίου 2006 την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων σε επτά περιοχές περιμετρικά των Ταγαράδων (Βασιλικά, Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή, Σχολάρι, Πανόραμα, Καλλικράτεια και Τριάδι).

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, λόγω ραγδαίας μετακίνησης πληθυσμού τα τελευταία χρόνια από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ιδρύονται συνεχώς νέες σχολικές μονάδες, καθώς παρατηρείται αλματώδης αύξηση των μαθητών της Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης, η οποία μόνο για το σχολικό έτος 2004 - 2005 σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Σ.Κ. αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
Δήμοι - Κοινότητες
Νομού Θεσσαλονίκης:
Αύξηση Μαθητών στα Έτη 2004 - 2005:

  • ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ - 24%
  • ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ - 12%
  • ΘΕΡΜΗΣ - 12%
  • ΜΙΚΡΑΣ - 40%
  • ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ - 32%
  • ΠΥΛΑΙΑΣ - 32%


Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται περιμετρικά της χωματερής των Ταγαράδων πληρούν επακριβώς τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι αντίστοιχες σχολικές μονάδες του Λεκανοπεδίου Αττικής, για τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών τους (βρίσκονται σε επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή και έχουν μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών).

Άλλωστε στην με αρ. πρωτ.:62428/ΙΗ/19-07-2006 απάντησή σας καταλήγατε σημειώνοντας: "...Ο ΟΣΚ μελετά την εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης."

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ.κ. Υπουργός:

1. Πρόκειται να επισπευσθεί η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών στις σχολικές μονάδες που βρίσκονται περιμετρικά της χωματερής των Ταγαράδων και να τοποθετηθούν τη νέα σχολική χρονιά (2006 - 2007); Αν όχι, για ποιο λόγο; Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες σχολικές μονάδες περιλαμβάνει;
2. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών, των σχολείων της ανωτέρω περιοχής, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν, από τους κινδύνους που προέκυψαν από την πυρκαγιά στη χωματερή;
3. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών στις σχολικές μονάδες ολόκληρου του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές ακόμη περιοχές πληρούν επακριβώς τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα αντίστοιχα σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής; (π.χ. ΒΙΠΕ Σίνδου, σχολεία περιμετρικά των ΕΛΠΕ, διέλευση Εθν. Οδού από Διαβατά - Ν. Μαγνησία, κλπ).