Αρχείο

Επιχορηγήσεις Καταναλωτικών Οργανώσεων


20/9/2006
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Πρωτόπαπας και κ. Τόνια Αντωνίου
Θέμα: Επιχορηγήσεις Καταναλωτικών Οργανώσεων
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα
 
 
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τύπου, καταναλωτική οργάνωση κατήγγειλε ότι επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης καταναλωτικές οργανώσεις "σφραγίδες", χωρίς ουσιαστική υπόσταση και υπαρκτή δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε καταγγελία (με μηνυτήρια αναφορά) καταναλωτικής οργάνωσης, η οποία ισχυρίζεται ότι επιχορηγήθηκαν για το 2005, 13 οργανώσεις με 61.500 ευρώ, χωρίς να ελεγχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς να υπάρχουν τα ελάχιστα στοιχεία νομιμότητας.

Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το αν το Υπουργείο Ανάπτυξης τήρησε για την επιλογή των χρηματοδοτήσεων τη διαδικασία, που περιγράφεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και η οποία προβλέπει σειρά στοιχείων τόσο για την νομική υπόσταση και λειτουργία των ενώσεων καταναλωτών, όσο και για την δραστηριότητά τους σε θέματα ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτή.

Χωρίς να υιοθετούμε εκ των προτέρων την καταγγελία, επισημαίνουμε ότι επιβάλλεται να δοθούν απαντήσεις σε ένα θέμα που αφορά την διάθεση του δημοσίου χρήματος, που δεν μπορεί να γίνεται με καθεστώς αδιαφάνειας και εύνοιας σε "ημετέρους".

Η όλη υπόθεση επιβαρύνεται από το ότι ορισμένες από τις εν λόγω οργανώσεις, είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΕΣ και δεν έχουν δραστηριότητα και δημόσια παρουσία.

Θέλουμε να επισημάνουμε τέλος ότι από τον Μάρτιο του 2006 το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει Πρόταση, για την θέσπιση "κριτηρίων πιστοποίησης" των Καταναλωτικών Οργανώσεων, ώστε η όποια στήριξή τους από το δημόσιο να γίνεται υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και να αφορά την υπαρκτή δραστηριότητά τους προς όφελος του καταναλωτή.

Για τους λόγους αυτούς:
Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Τι απαντά στις σημερινές καταγγελίες καταναλωτικής οργάνωσης για την χρηματοδότηση οργανώσεων "σφραγίδων" από το Υπουργείο του;
  • Τηρήθηκαν οι διαδικασίες που περιγράφονται στο έγγραφο της Γ.Γ. Καταναλωτή και αν ναι, ποια ήταν τα στοιχεία που "πείθουν" πως οι οργανώσεις αυτές είναι υπαρκτές και με συγκεκριμένη δραστηριότητα;
  • Προτίθεται να ανταποκριθεί στις προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και Καταναλωτικών Οργανώσεων για την θέσπιση κριτηρίων πιστοποίησης και την επιβολή καθεστώτος διαφάνειας και κανόνων στο όλο θέμα;

Και αιτούμεθα να μας δοθούν:
Όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη συγκρότηση και την δραστηριότητα των 13 καταναλωτικών οργανώσεων που αφορά η καταγγελία.