Αρχείο

Το Υπουργείο Οικονομικών υπονομεύει το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ακύρωση προστίμου 4 δις δραχ


26/9/2006
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Γιάννης Δραγασάκης
Θέμα: Το Υπουργείο Οικονομικών υπονομεύει το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ακύρωση προστίμου 4 δις δραχμών
Προς: Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη
 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου που υπογράφεται από καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλεται συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία σημαντική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν υλοποιήθηκε λόγω σοβαρών παρατυπιών και ολιγωρίας αρμόδιων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έχει ως εξής:

Σωματείο ενδιαφερόμενων πολιτών, με την υπ' αριθμ. 304/3-2-2000 αναφορά του, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (EA) τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών γραμμών από την εταιρεία Hellas Flying Dolphins (MFD). H EA εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε καταχρηστική συγκέντρωση μονοπωλιακής δύναμης στις εν λόγω ακτοπλοϊκές γραμμές και επέβαλε στην εταιρεία MFD πρόστιμα 4 δις δραχμών για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Στην έφεση που άσκησε η εν λόγω εταιρεία, αναβλήθηκε η λήψη οριστικής απόφασης και εντελλόταν το ελληνικό Δημόσιο, μέσα σε 90 ημέρες, να καταθέσει έκθεση από την οποία να προκύπτει ο κύκλος εργασιών της εταιρείας MFD για το έτος 1998 καθώς και τα σχετικά μερίδια των εταιρειών που εκτελούσαν δρομολόγια στις συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Όμως, το ελληνικό δημόσιο, αν και στο σχετικό φάκελο της ΕΑ υπήρχαν και οι αναλύσεις της γραμματείας της πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση της ΕΑ, αλλά και αναλυτική μελέτη που είχε υποβληθεί από το σωματείο των επιβατών, δεν κατέθεσε την έκθεση.

Έτσι, στις 20/5/2004, το δικαστήριο επανήλθε στην υπόθεση και συναίνεσε στην αναβολή της δίκης, αφού ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΟ δεν προσκόμισε, έστω και καθυστερημένα, τα στοιχεία που του είχαν ζητηθεί.

Τελικά, κατά την επανάληψη της δίκης, στις 16/12/2004, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΟ, και πάλι δεν προσκόμισε την έκθεση, οπότε το δικαστήριο εξέδωσε οριστική απόφαση με την οποία, η εταιρεία MFD όχι μόνο απαλλάχθηκε από την επιβολή προστίμου, αλλά ταυτόχρονα το Δημόσιο διατάχθηκε να της καταβάλει και όλα τα δικαστικά έξοδα. Κατόπιν των ανωτέρω Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αν αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες.
2. Ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη ολιγωρία του ΥΠΟΙΟ και τι συνέπειες υπήρξαν για τους υπεύθυνους;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη θωράκιση των υπηρεσιών του και την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον;