Αρχείο

Ολιγωρία και κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της Χαλκιδικής

28/9/2006
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ.: Θεοχάρης Τσιόκας, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Χαράλαμπος Καστανίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρύσα Αράπογλου, Αθανάσιος-Απόστολος Τσοχατζόπουλος, Ιωάννης Μαγκριώτης, Βασίλης Γερανίδης, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Ιωάννης Βλατής, Βασίλης Έξαρχος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Πέτρος Κατσιλιέρης, Σωκράτης Κοσμίδης, Ιωάννης Κουτσούκος, Ανδρέας Λοβέρδος, Λάζαρος Λωτίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σταυρός Μπένος, Μάρκος Μπολάρης, Έκτορας Νασιώκας, Γεώργιος Ντόλιος, Εμμανουήλ Όθωνας, Μιχάλης Μπαντούλας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ιωάννης Παρασκευάς, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Νικόλαος Σαλαγιάννης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Ελπίδα Τσουρή, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δημήτρης Ρέππας
Θέμα: Ολιγωρία και κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της Χαλκιδικής
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο
Τις προηγούμενες ημέρες η χώρα μας, το περιβάλλον, η οικονομία και ιδιαίτερα ο τουρισμός υπέστησαν σημαντικά πλήγματα από την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Ειδικότερα η Χαλκιδική χτυπήθηκε στο πρώτο πόδι από την ανεξέλεγκτη επέκταση της φωτιάς.

Τοπικοί και επιστημονικοί φορείς στο σύνολο τους, καθώς και οι πολίτες της Χαλκιδικής κατήγγειλαν την έλλειψη προληπτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών, τον καθορισμό των δασών και την κάλυψη των κενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κατήγγειλαν την έλλειψη έγκαιρης και σωστής αξιολόγησης των επερχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας (21/08/2006) και την πλήρη κατάρρευση του συστήματος πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα ενώ όλα τα δεδομένα και οι προβλέψεις ΕΜΥ τεκμηρίωναν την αναγκαιότητα χαρακτηρισμού του δείκτη επικινδυνότητας με τον βαθμό 4, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν το έπραξε. Εάν αυτό γινόταν, τότε θα έπρεπε να υπήρχε υποχρεωτική προληπτική αποστολή ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης στην Χαλκιδική, μεταφορά στη Θεσσαλονίκη του κινητού Συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που αγοράστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υποχρεωτική παραμονή και ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών KANADAIR στη Θεσσαλονίκη.

Αυτές οι ολιγωρίες τα κενά και οι αδυναμίες συνέτειναν στην γρήγορη επέκταση της φωτιάς και στις εκτεταμένες καταστροφές.

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της κυβέρνησης, αντί να επισκεφθεί την περιοχή, συνεδρίασε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, γνωστοποιώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης μετά την καταστροφή.

Αυτή την υποστήριξη όμως οι άνθρωποι της Χαλκιδικής δεν την είδαν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στην αντιπλημμυρική προστασία. Υπουργός μάλιστα, ομολόγησε "ασήμαντους" τους πόρους που έχουν διατεθεί από την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου με στελέχη του κινήματος επισκέφθηκε την Παρασκευή 25-08-06 τις πληγείσες περιοχές και αφού άκουσε στην συνέχεια του εκπροσώπους των τοπικών φορέων διατύπωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για την απώλεια του ελέγχου της πυρκαγιάς και τις εκτεταμένες ζημιές είναι τεράστιες. Οι ευθύνες αυτές επαυξάνονται όσο καθυστερεί η έγκαιρη και ουσιαστική υποστήριξη της περιοχής με κάθε δυνατό προβλεπόμενο τρόπο.

Για τους λόγους αυτούς επερωτώνται οι Υπουργοί γιατί:

1. Η ηγεσία της Π.Υ. δεν αξιολόγησε έγκαιρα και σωστά την επικινδυνότητα των διαγραφομένων εξελίξεων.
2. Δεν υπήρξε έγκαιρος και αποτελεσματικός συντονισμός για τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς και για να περιοριστούν οι καταστροφές.
3. Δεν διατέθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα τεχνικά μέσα.
4. Δεν ενισχύθηκε επί 2,5 χρόνια ο τεχνικός και μηχανικός εξοπλισμός της Π.Υ. και άφησαν σε μεγάλο βαθμό να απαξιωθεί που είχε αποκτηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
5. Έκαναν τη χειρότερη δυνατή κατανομή και χρήση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου, αφού προηγουμένως τον είχαν στην κυριολεξία αποδεκατίσει με άκαιρες συντηρήσεις και λοιπές παραλείψεις.
6. Δε διέθεσαν το 2004, 2005 και 2006 τα αναγκαία κονδύλια για την αντιπυρική προστασία, παρ' ότι υπήρξαν οι αντίστοιχες τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Δασαρχείου Χαλκιδικής.
7. Δε κάλυψαν τη θέση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής με Ανώτερο Αξιωματικό στο βαθμό του Πυράρχου, όπως απαιτεί ο Οργανισμός της Υπηρεσίας.
8. Δεν ενίσχυσαν με προσωπικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής.
9. Ακύρωσαν το διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ για την πρόσληψη πυροσβεστών, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η υπηρεσία, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αντίθετα, προκήρυξαν το 2006, 560 θέσεις με προφορική συνέντευξη.
10. Δε βοήθησαν τους κατοίκους και τους παραθεριστές για να μετακινηθούν με ασφάλεια τις πρώτες ώρες του πανικού.
11. Δεν αντιμετώπισαν, έγκαιρα την κακή εικόνα που διαμόρφωναν τα ξένα ΜΜΕ για την Χαλκιδική και την Ελλάδα, με βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στον τουρισμό και όχι μόνο.
12. Δεν ενίσχυσαν άμεσα τους Τοπικούς Φορείς της Χαλκιδικής για την αντιπλημμυρική προστασία.
13. Δεν έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τόσο για την επανάκτηση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος, όσο και για την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής και την προστ