Αρχείο

Ανησυχητικό δημοσίευμα εφημερίδος της Π.Γ.Δ.Μ. για τον Ποταμό Αξιό. Μέτρα για βελτίωση και αναβάθμισ

22/11/2006
Βουλευτής Ν.Δ. , Β΄Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης
Θέμα: Ανησυχητικό δημοσίευμα εφημερίδος της Π.Γ.Δ.Μ. για τον Ποταμό Αξιό. Μέτρα για βελτίωση και αναβάθμιση του εν λόγω οικοσυστήματος
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο
 
 
Σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (21/11/2006) μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

"Ο Αξιός ποταμός, στο τμήμα του που διασχίζει τα Σκόπια, είναι ο πιο μολυσμένος ποταμός στην ΠΓΔΜ, επισημαίνει η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ".

Η μόλυνση οφείλεται στα αστικά και βιομηχανικά λύματα που διοχετεύονται ακατέργαστα στον Αξιό, καθώς τόσο στην περιοχή των Σκοπίων, όσο και σε όλο το μήκος του ποταμού, δεν υπάρχει καμία μονάδα βιολογικού καθαρισμού των υδάτων του.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και τείνει να μετατρέψει τον Αξιό σε "νεκρό ποτάμι".

Η μοναδική λύση για τη σωτηρία του ποταμού, είναι η κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού, κυρίως, στο τμήμα του Αξιού που διασχίζει τα Σκόπια, καθώς στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μεγαλύτερη μόλυνση του ποταμού.

Όμως, από το Δήμο των Σκοπίων, αναφέρουν ότι αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών, θα στοίχιζε περίπου100 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τη μόλυνση του Αξιού τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις και παρά το γεγονός ότι έχει καταγραφεί πολλές φορές, δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπισή του, σημειώνει ακόμη η "Νντέβνικ".

Ο Αξιός ποταμός πηγάζει από την περιοχή Βρούτοκ, κοντά στην πόλη Γκόστιβαρ στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ. Τα 2/3 της συνολικής του διαδρομής, διασχίζουν την ΠΓΔΜ, περνώντας κατά μήκος των πόλεων Γκόστιβαρ, Σκόπια, Βέλες. Το υπόλοιπο 1/3 της διαδρομής του Αξιού διασχίζει την Ελλάδα και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο."

Επιπλέον, σύμφωνα με μετρήσεις του Εργαστηρίου Ζωολογίας του ΑΠΘ (τμήμα Βιολογίας), και με δειγματοληψίες που έχουν γίνει κατά το 1998 και 2000 σε 120 σημεία βρέθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των νερών του ποταμού (βλ. Πρακτικά 2ου Συνεδρίου Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, σελ. 403).

Επίσης είναι γνωστό ότι:

1. Υφίσταται η Οδηγία 2000/60 ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
2. Η χώρα μας συμμετέχει στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG III και ειδικά στα ζητήματα συνεργασίας Ελλάδας-` FYROM σε θέματα περιβάλλοντος.
3. Ο Αξιός ποταμός διατρέχει σημαντικές εκτάσεις του Ελληνικού χώρου, αλλά και την αγροτική περιφέρεια της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από όπου γίνονται και γεωτρήσεις αγροτικού τύπου, με αποτέλεσμα τον ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής.
4. Ο εν λόγω ποταμός εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο με αποτέλεσμα -και λόγω των μολυσμένων υδάτων του- να υφίσταται ο κίνδυνος υποβάθμισης του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιες είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης σχετικά με την διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων του Αξιού, τόσο από μόνης της, όσο και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;
2. Υπάρχει σχετική πληροφόρηση για την επιβάρυνση των υδάτινων πόρων του Αξιού εντός των Σκοπίων, από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, και αν όχι, πρόκειται αυτή να ζητηθεί;

Προτίθεται η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού στο τμήμα που την αφορά, καθώς και να ζητήσει από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προβεί σε ανάλογες ενέργειες;