Αρχείο

Οδηγία για την "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα"


24/11/2006
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Πρωτόπαπας
Θέμα: Οδηγία για την "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα"
Προς: Υπουργό Πολιτισμού, κ. Γιώργο Βουλγαράκη, Υπουργό Επικρατείας, κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Μαριέττα Γιαννάκου


Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ καθώς και στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου διεξήχθησαν ψηφοφορίες για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την "Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα" η οποία αφορά τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.

Μεταξύ άλλων συμφώνησαν να:

  • Επιτρέψουν την "κρυφοδαφήμιση" πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
  • Απορρίψουν την πρόταση για απαγόρευση της διαφήμισης των τροφών με υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού στα παιδιά. Έτσι τα προϊόντα αυτά θα συνεχίζουν να διαφημίζονται έντονα και επιθετικά επηρεάζοντας τις επιλογές των παιδιών όσον αφορά τη διατροφή τους αλλά και να δημιουργούν προβλήματα στους γονείς.
  • Εξαλείψουν το μόνο θετικό στοιχείο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μειώνοντας το όριο των 35 λεπτών για διαφημιστικά διαλείμματα στα 30 λεπτά.

Μάλιστα, το Συμβούλιο των Υπουργών, καταπατώντας στην ουσία τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε στις αποφάσεις αυτές προκαταβάλλοντας την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές, πάρθηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εταιρειών, αποσκοπούν στον περαιτέρω επηρεασμό των συνηθειών και αναγκών των καταναλωτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποια ήταν η στάση που κράτησε η χώρα μας πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα και αν συμφωνούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών;
2. Εάν όχι, τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου οι Ευρωβουλευτές μας να αντιτεθούν στις αποφάσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών;