Αρχείο

Ανοχή των υπηρεσιών και αρμοδίων στην κερδοσκοπία από κρέατα με παράτυπες σφραγίδες

22/2/2007
Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη
Θέμα: Ανοχή των υπηρεσιών και αρμοδίων στην κερδοσκοπία από κρέατα με παράτυπες σφραγίδες

Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Μπασιάκο, και Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Πρ. Παυλόπουλο


Οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων φυτικών και ζωικών προϊόντων, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, συνεχίζονται παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα ληφθούν μέτρα. Οι συνέπειες είναι προφανείς: Το ελληνικό δημόσιο έχει σημαντικές απώλειες φόρων, η κτηνοτροφία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης, ορισμένοι κερδοσκοπούν συχνά σε βάρος της υγείας των καταναλωτών και υπάλληλοι διασύρονται, όταν ζητούν την εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών.

Ενδεικτική η περίπτωση ελληνοποίησης κρεάτων στην περιοχή Καβάλας έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται η Νομαρχία, υπηρεσιακοί και επιστημονικοί φορείς και η υπόθεση αυτή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, που μετά από δύο αναβολές θα εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου να "στείλει" την υπόθεση μέσα στο καλοκαίρι, εκτιμάται ότι θα σημάνει την παραγραφή ενός ή περισσότερων εκ των αδικημάτων που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, την ίδια ώρα που ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε άμεση προτεραιότητα για να αποφευχθούν φαινόμενα ατιμωρησίας. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, μέρος του οποίου αφορά το Νομό Καβάλας, είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ελληνοποιήσεων ζώων με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εισαγωγείς ζώντων αμνών από τρίτες χώρες είναι αυτοί που πρώτοι αρχίζουν τη διαδικασία της ελληνοποίησής τους ανάλογα με τον τρόπο που ασκούν την δραστηριότητα τους. Τα ζώα που εισάγονται από αυτούς αν όχι όλα, σίγουρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εισάγονται για πάχυνση και όχι για άμεση σφαγή. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία από αυτούς εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι τα ζώα μετά την εισαγωγή τους, σύμφωνα με την υποβολή προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία αίτηση τους πριν την εισαγωγή, πρέπει να οδηγηθούν στους χώρους των σταβλικών τους εγκαταστάσεων. Διαπιστώθηκε εισαγωγείς να μη διαθέτουν σταβλικές εγκαταστάσεις και τα ζώα να πωλούνται και να μεταφέρονται σε επόμενο παχυντή ή παχυντή - χονδρέμπορο απευθείας από το τελωνείο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πέραν της καταστρατήγησης υγειονομικών διατάξεων δεν εκδίδονται οι απαραίτητες από το αρμόδιο αγροτικό κτηνιατρείο άδειες διακίνησης και ως εκ τούτου δεν ενημερώνεται αυτό, όπως επίσης δεν αναγράφεται στα περισσότερα εκδοθέντα από αυτούς φορολογικά στοιχεία διακίνησης η χώρα προέλευσης των ζώων. Οι παχυντές προμηθεύονται τα εισαγόμενα αρνιά από τους εισαγωγείς και αφού τα παχύνουν τα μεταπωλούν είτε ζώντας σε άλλους χοντρεμπόρους είτε αφού τα σφάξουν σε λιανοπωλητές (κρεοπώλες). Είναι ο δεύτερος κρίκος της αλυσίδας και ενεργούν σχεδόν όλοι όπως και οι προηγούμενοι, τόσο ως προς τις άδειες διακίνησης όσο και προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Όλα αυτά συμβαίνουν, πιστεύουμε, εν γνώσει των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών οι οποίες επιτρέπουν στο κύκλωμα των επιτηδείων να δρα ανενόχλητα, εφόσον δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και ενοχοποιούνται είτε υφίστανται δυσμενή μεταχείριση συνεπείς υπάλληλοι που είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τους νόμους υπέρ του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθενται να πάρουν άμεσα μέτρα και ποια, προκειμένου να παταχθεί οριστικά το φαινόμενο της κερδοσκοπίας με τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων που εισάγονται από γειτονικές χώρες;
  • Υπήρξε η ορθή και ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού από τη Νομαρχία Καβάλας και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την έννομη λειτουργία της;