Αρχείο

Ελλείψεις και προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.

2/3/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μαγκριώτης
Θέμα: Ελλείψεις και προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ.
Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα
 
 
Με σοβαρές ελλείψεις που φτάνουν μέχρι και το 30% της προβλεπόμενης δύναμης, λειτουργούν νέα αστυνομικά τμήματα, που ιδρύθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γ.Α.Δ.Θ., σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και συνδικαλιστών της αστυνομίας.

Ενώ στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης προέβλεπε την ίδρυση διαφόρων κεντρικών υπηρεσιών και τη διάσπαση πέντε πολυδύναμων τμημάτων σε ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας και την ίδρυση επιπλέον οχτώ τμημάτων ασφαλείας και δέκα αστυνομικών τμημάτων με στόχο να αντιστοιχεί περίπου ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε δήμο, δεν έχει ακόμα αγγίξει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αναδιάρθρωση προχώρησε χωρίς την προβλεπόμενη αύξηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα, το ήδη υπάρχον προσωπικό να στελεχώνει περισσότερες υπηρεσίες. Η κατάσταση επιφορτίζεται ιδιαίτερα και εξαιτίας της συνταξιοδότησης 100 αστυνομικών χωρίς την άμεση αντικατάστασή τους, καθώς και η ίδρυση έξι γραφείων παραλαβής δικαιολογητικών για έκδοση διαβατηρίων. Επειδή η έλλειψη αστυνομικής δύναμης προκαλεί επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και οδηγεί σε έξαρση της εγκληματικότητάς του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε σχετικά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ.;