Αρχείο

Ευαίσθητα τρόφιμα μεταφέρονται σε φορτηγά χωρίς ψυγεία μαζί με χημικά

6/3/2007
Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάρη
Θέμα: Ευαίσθητα τρόφιμα μεταφέρονται σε φορτηγά χωρίς ψυγεία μαζί με χημικά

Προς:
Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφα, και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Μπασιάκο


 


Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η μεταφορά κατεψυγμένων κρεάτων μαζί με προϊόντα που περιέχουν χημικές και τοξικές ουσίες σε κοντέινερ που δεν ψύχονται προκειμένου να μειωθούν τα δρομολόγια από τις κεντρικές αποθήκες των επιχειρήσεων προς το κέντρο της πόλης και κατά συνέπεια το κόστος της μεταφοράς τους. Στη συνέχεια, μικρότερα φορτηγά τα παραλαμβάνουν για τη διανομή στα καταστήματα, καθώς οι νταλίκες δεν μπορούν να φτάσουν στα σούπερ μαρκετ της γειτονιάς. Η μεταφορά κατεψυγμένων προϊόντων σε χώρους οι οποίοι δεν ψύχονται στη σωστή θερμοκρασία και τροφίμων που αλλοιώνονται εύκολα, τα οποία έρχονται σε επαφή με είδη οικιακής χρήσης, όπως είναι η χλωρίνη και τα απορρυπαντικά, αποτελούν μόνιμο κίνδυνο αλλοίωσης και επιμόλυνσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδικάτων Επαγγελματιών Οδηγών Μεταφοράς, αυτός ο τρόπος μεταφοράς των εν λόγω τροφίμων δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά καθημερινή τακτική των επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με την Τροχαία έχουν διαπιστωθεί κατεψυγμένα κρέατα να μεταφέρονται σε φορτηγά χωρίς ψυγεία, στις ίδιες μάλιστα παλέτες με κολόνιες, σπρέι και άλλα χημικά προϊόντα. Στη σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπεται ότι "τα βυτία στα οχήματα και οι περιέκτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άλλου πράγματος πλην τροφίμων, αν τα άλλα φορτία μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Ποια στοιχεία διαθέτουν για τις συνθήκες μεταφοράς νωπών και κατεψυγμένων τροφίμων στα σούπερ Μάρκετ και ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε να ελεγχθούν αυστηρά οι επιχειρήσεις με την ανάλογη επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν;