Αρχείο

Ακατάλληλα σκευάσματα στην αγορά

19/3/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μαγκριώτης
Θέμα: Ακατάλληλα σκευάσματα στην αγορά
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σιούφα, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Μπασιάκο και Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο


Από στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, προκύπτουν αρκετά κρούσματα με ακατάλληλα και επικίνδυνα σκευάσματα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει καταγγελίες για ληγμένα φάρμακα (π.χ. εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας ή παστίλιες για το λαιμό), τα οποία δεν ελέχθησαν από τους αρμόδιους μηχανισμούς.

Επίσης έχουν γίνει καταγγελίες για χάπια αδυνατίσματος, τα οποία είχαν τεθεί σε κυκλοφορία, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ή να έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ.

Φάρμακα εκτός προδιαγραφών, κάνουν ένα μήνα να αποσυρθούν.

Επιπλέον, ταλαιπωρία αποτελεί για τους καταναλωτές ή μη ύπαρξη οδηγιών χρήσεως φαρμάκων στα ελληνικά.

Όσον αφορά στις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της διακίνησης φαρμάκων στο διαδίκτυο, το ΚΕΠΚΑ είχε γνωστοποιήσει το γεγονός στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο απάντησε μέσω του ΕΟΦ, ότι η διακίνηση προϊόντων μέσω οποιασδήποτε άλλης πηγής που δεν καλύπτεται από την ισχύουσα νομοθεσία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επειδή αυξάνονται οι καταγγελίες για επικίνδυνα σκευάσματα.

Επειδή σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς και αφήνουν τους καταναλωτές απροστάτευτους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε και πότε σχετικά με την διοχέτευση ακατάλληλων και επικίνδυνων σκευασμάτων στην αγορά, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;