Αρχείο

Κατασχέσεις ακινήτων από πλειστηριασμούς λόγω αδυναμίας πληρωμής οφειλών στις τράπεζες

15/11/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μαγκριώτης
Θέμα: Κατασχέσεις ακινήτων από πλειστηριασμούς λόγω αδυναμίας πληρωμής οφειλών στις τράπεζες
Προς: Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη

Το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά στην Βόρεια Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό 8000 περίπου ακίνητα κάθε χρόνο, μόνο στη Θεσσαλονίκη, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους στις τράπεζες. Εκτίμηση τραπεζικών κύκλων είναι, ότι το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, στην επόμενη τριετία. Αρκετοί από τους δανειολήπτες προκειμένου να αποφύγουν μια πολυέξοδη δικαστική διαμάχη με τις τράπεζες εγκαταλείπουν την προσπάθεια για να σώσουν τα σπίτια τους.
Δεδομένου ότι στατιστικά το 7% περίπου των δανειοληπτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου και υπάρχει πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, δημιουργούνται ερωτηματικά, κατά πόσο θα εξελιχθεί ομαλά η αγορά, στο άμεσο μέλλον.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κατασχέσεις ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα
2. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε , προκειμένου να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει το αδιάβλητο της διεξαγωγής των πλειστηριασμών και την αποφυγή χρήσης αθέμιτων μέσων κατάσχεσης των ακινήτων.