Αρχείο

Έλλειψη προγραμματισμού στη λειτουργία του Ο.Σ.Ε.

17/12/2007
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. : Τσιόκας Χάρης, Γιάννης Σκουλάς, Μιλτιάδης Βέρρας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Πέτρος Ευθυμίου, Ηλίας Καρανίκας, Μιχάλης Κατρίνης, Ηλίας Λαμπίρης, Τσετίν Μαντατζή, Έκτορας Νασιώκας, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Συλβάνα Ράπτη, Εμμανουήλ Σκουλάκης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Χάιδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Χρίστος Βερελής, Νικόλαος Ζωίδης, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης,Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ιωάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Μανώλης Στρατάκης, Ευάγγελος Αργύρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μαρία Δαμανάκη
Θέμα: Έλλειψη προγραμματισμού στη λειτουργία του Ο.Σ.Ε.
Προς: Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη


Τον Μάρτιο του 2005 δημοσιεύθηκε το Π.Δ..41/2005 για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας στις Οδηγίες 2001/12.2001/13 και 2001/14 της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των Σιδηροδρόμων και άλλα σιδηροδρομικά θέματα.

Σε εφαρμογή αυτού του Π.Δ. ο ΟΣΕ προχώρησε στην ίδρυση δύο θυγατρικών Α.Ε. του Ε.Δ.Ι.Σ.Υ. (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Μεταφορέας Επιβατών και Εμπορευμάτων).

Στη συνέχεια και με την διαδικασία της απόσχισης, μεταφέρθηκε το αντίστοιχο αντικείμενο έργου με το προσωπικό που ασχολείται σ’ αυτό από τον ΟΣΕ στις δύο θυγατρικές του από 1-1-2007.

Είναι γνωστό ότι η διαδικασία αυτή έγινε εντελώς πρόχειρα, ανοργάνωτα, χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς την συναίνεση των εργαζομένων.

Οι συνέπειες από την μεθόδευση αυτή είναι καταστροφικές για την οικονομική κατάσταση και την λειτουργικότητα του οργανισμού καθώς και για το μέλλον του προσωπικού του. Τα ελλείμματα και το χρέος του ομίλου αυξάνονται ραγδαία και τα σιδηροδρομικά ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Πλησιάζει το τέλος του 2007 και ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού Δημοσίου για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως αποζημίωση για τις ζημιογόνες υπηρεσίες που αυτή υποχρεούται να παρέχει στο πλαίσιο των Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (Υ.Δ.Υ.). Ακόμη εκκρεμούν όλες οι συμβάσεις που θα πρέπει να υπογραφούν μεταξύ των εταιριών για τις υπηρεσίες που θα παρέχει η μία στην άλλη και το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Έτσι οι προϋπολογισμοί και η χρηματοδότηση των εταιριών είναι στον αέρα και αυτό ειδικότερα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που δεν επιτρέπεται ενίσχυσή της, μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Όμως μέσα σ’ αυτό το κλίμα αποδιοργάνωσης, όπου οι εταιρείες με μεγάλη καθυστέρηση προσπαθούν να καλύψουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σ’ όλους τους τομείς, κυκλοφορούν ευρέως φήμες για επικείμενη συγχώνευση του ΟΣΕ με τον ΕΔΙΣΥ.Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις για Υ.Δ.Υ. μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΥΠΟΙΟ και πότε θα καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις ; Πως θα καλυφθεί το έλλειμμα της ΤΡΑΝΟΣΕ για το 2007 ;
2. Πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις των εταιριών για τις μεταξύ τους υπηρεσίες ;
3. Υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης του ΟΣΕ με τον ΕΔΙΣΥ και αν ναι ποια θα είναι η σχέση του ΟΣΕ με τις άλλες τρεις σημερινές θυγατρικές του εταιρείες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ) ;