Αρχείο

Αδιαφάνεια στην καταβολή των επιδοτήσεων

13/4/2007
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. : Τσιόκας Χάρης, Ευάγγελος Αργύρης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Χρήστος Αηδόνης, Γεώργιος Ανωμερίτης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Γιάννης Βλατής, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιάννης Δριβελέγκας, Σάββας Εμεινίδης, Βασίλης Έξαρχος, Ροδούλα Ζήση, Μιχάλης Καρχιμάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Θόδωρος Κολιοπάνος, Δημήτρης Κουσέλας, Γιάννης Κουτσούκος, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιάννης Μανιάτης, Άγγελος Μανωλάκης, Χρύσα Μανωλιά, Αθανασία Μερεντίτη, Άρης Μουσιώνης, Μάρκος Μπόλαρης, Μανώλης Όθωνας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παπαχρήστου, Δημήτρης Πιπεργιάς, Παναγιώτης Ρήγας, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Νίκος Σαλαγιάννης, Παναγιώτης Σγουρίδης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Μανώλης Σκουλάκης, Γιάννης Σκουλάς, Μανώλης Στρατάκης, Θεοδώρα Τζάγκρη, Στέφανος Τζουμάκας, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Τσακλίδης, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργος Φλωρίδης, Μανώλης Φραγκιαδουδάκης, Χρήστος Χάιδος, Φώτης Χατζημιχάλης, Αναστάσιος Χωρέμης
Θέμα: Αδιαφάνεια στην καταβολή των επιδοτήσεων
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κοντό Αλέξανδρο
 
 
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια, λόγω των αλλοπρόσαλλων και αδιαφανών χειρισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο θέμα της πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση, παρ’ ότι ασχολείται επί τρία χρόνια και αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα των επιδοτήσεων, παρ’ ότι έχει αγκιστρώσει σ’ αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία όλο το παραγωγικό και αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, έχει φέρει σε απόγνωση τους έλληνες αγρότες.

Στάθηκε ανίκανη να τους μοιράσει τα εξασφαλισμένα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κοινοτικά χρήματα, ενώ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του αγρότη για την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης, ψηφοθηρικό όπλο στα χέρια της.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πήρε παράταση ένα χρόνο, ενώ πολυδιαφήμισε την πληρωμή από την 1η Δεκεμβρίου των ενισχύσεων, ενώ έσπειρε για άλλη μια φορά προσδοκίες, σήμερα μετά από τρεισήμισι μήνες, επικρατεί στην υπόθεση αυτή χάος και απογοήτευση.

Η κυβέρνηση τα μόνα κοινοτικά χρήματα που εισέπραξε ήταν οι προκαταβολές. Δηλαδή από τα 2,8 δις ευρώ, εισέπραξε για λογαριασμό των ελλήνων αγροτών μόνο 560 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δεν μπορούν να αποδεσμευτούν γιατί η κυβέρνηση δεν τήρησε τις κοινοτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Για να καλύψει η κυβέρνηση την ανικανότητά της να διαθέσει στους παραγωγούς τα κοινοτικά χρήματα, τους υποχρέωσε να υπογράψουν την εξουσιοδότηση της Αγροτικής Τράπεζας για να εισπράξουν ως δάνειο τα δικά τους χρήματα.

Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν εξοφληθεί.

Διαμαρτύρονται επίσης και γιατί τα όποια χρήματα έχουν πάρει, δόθηκαν με τη μορφή δανείου από την Αγροτική Τράπεζα.

Γι αυτό το δάνειο, γι αυτή την «ταμειακή διευκόλυνση» όπως την ονομάζει η κυβέρνηση, η τράπεζα χρέωνε τόκους και έξοδα, παρά τους διατυμπανισμούς της κυβέρνησης ότι η διευκόλυνση αυτή δεν στοιχίζει στον έλληνα αγρότη.

Με έκπληξη λοιπόν, οι αγρότες που πήγαιναν να εισπράξουν την επιδότηση, έβλεπαν ότι τα ποσά στο λογαριασμό τους ήταν λιγότερα από αυτά που δικαιούνται.

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι η Τράπεζα σε συνέργεια με την κυβέρνηση, προχωρά σε παράνομες παρακρατήσεις της δικαιούμενης επιδότησης.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει τα χρήματα κατ’ ευθείαν και χωρίς παρακρατήσεις στους παραγωγούς ως όφειλε, με τους χειρισμούς της έδωσε το δικαίωμα στην Τράπεζα να προβαίνει σε πράξεις πέρα από τη σύμβαση και να διαχειρίζεται στην ουσία τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι μόνο διευκόλυνση δεν ήταν αυτό που έκανε η κυβέρνηση. Το αντίθετο ήταν στυγνή επιβάρυνση του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους.

Βλέπουν ότι εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά και αντί για επιδοτήσεις στην ώρα τους και στο σύνολό τους, βλέπουν καθυστέρηση και μείωση των δικαιούμενων ποσών.

Εξοργίζονται δε ακόμη περισσότερο, όταν η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, δείχνει ως υπεύθυνους πότε τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και πότε τις Διευθύνσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η επιστολή όμως της Επιτρόπου κας Μπόελ προς τον κ. Υπουργό, περιγράφει ξεκάθαρα τις ευθύνες και απειλεί το Υπουργείο με ακύρωση των προκαταβολών αν συνεχίσει να πληρώνει παράνομα και με αδιαφάνεια τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η κυβέρνηση μπλεγμένη στον ιστό που η ίδια δημιούργησε, όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις και τις απειλές της Επιτρόπου, αλλά για να αντιστρέψει τα δυσάρεστα αποτελέσματα από τη δυσαρέσκεια των αγροτών, πουλάει πάλι ελπίδες, χρησιμοποιώντας ως τελευταίο της όπλο την κατανομή των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.

Ενώ ο αρχικός αριθμός των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης που ανακοινώθηκε ήταν 1.156.000, τελικά ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 876.000. Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας και αδιαφανώς 280.000 αγρότες δικαιούχοι των ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση επιμένει και σε αυτήν την περίπτωση να μη δίνει στοιχεία παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. επιβάλλει απόλυτη διαφάνεια αφού οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Τα δικαιώματα που προκύπτουν από τους 280.000 παραγωγούς που δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους προστίθενται στο εθνικό απόθεμα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας όχι το συμφέρον των αγροτών αλλά δικές της μικροκομματικές σκοπιμότητες αποσκοπώντας σε πολιτικό της όφελος.

Ενόψει των εκλογών κρατάει μυστικό τον τρόπο που θα μοιράσει το εθνικό απόθεμα συνεχίζοντας να ενεργεί με αδιαφάνεια και να μοιράζει τα χρήματα που δικαιούται ο έλληνας αγρότης σαν να του κάνει χάρη.

Επειδή ο αγρότης περίμενε την ενιαία ενίσχυση για να μπορέσει να αγοράσει εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, επειδή έχει αποδυναμωθεί και κουραστεί από τα πήγαινε έλα στις Τράπεζες, επειδή δεν αντέχει άλλο τη μείωση στο εισόδημά του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο των ελλήνων αγροτών;

2. Πότε θα δημοσιοποιήσετε τις καταστάσεις με τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης και το ακριβές ποσό που δικαιούνται;

3. Γιατί παρακρατούνται παράνομα ποσά από τις επιδοτήσεις όταν αυτό απαγορεύεται ρητώς από την Ευρωπαική Επιτροπή;

4. Πόσο είναι το εθνικό απόθεμα;

5. Πως θα μοιραστεί;

6. Πότε θα δημοσιοποιηθούν οι καταστάσεις με τους δικαιούχους των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα;

7. Να καταθέσετε στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα, που αφορούν α) τις καταστάσεις πληρωμής των παραγωγών που εξοφλήθηκαν β) Τις καταστάσεις πληρωμής των παραγωγών που έχουν πάρει προκαταβολές γ) Τις καταστάσεις των παραγωγών που δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους δ) Τις καταστάσεις με τους δικαιούχους δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.