Αρχείο

Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και απειλή οικολογικής καταστροφής αποτελεί η μη ανέλκυση του ναυαγίου

29/11/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και απειλή οικολογικής καταστροφής αποτελεί η μη ανέλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamont"
Προς: Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γεώργιο Βουλγαράκη


Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ανέλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamond", οκτώ μήνες μετά τη βύθισή του στη Σαντορίνη. Το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών. Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυαγίου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν.
Σύμφωνα με τον διευθυντή και υπεύθυνο Δράσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου "Αρχιπέλαγος" κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία καθώς πέρα από τα πετρελαιοειδή (τα οποία αποτελούν τον μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη υδατοδιαλυτή) στο ναυάγιο υπάρχουν μια σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες. Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων. Μεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης (ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου, επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες προκαλεί καρκίνο). Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κ.λπ.), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια (η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος). Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ενόσω το ναυάγιο βρίσκεται ακόμα βυθισμένο και ο κίνδυνος να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο βάθος είναι καθημερινός.
Σε έκθεση της ερευνητικής ομάδας του Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α. "Αρχιπέλαγος", μέλη της οποίας καταδύθηκαν στην περιοχή όπου έχει βυθιστεί το κρουαζιερόπλοιο, αναφέρεται ότι σε μικρά βάθη στα νότια του βυθισμένου πλοίου παρατηρείται πετρέλαιο μαζούτ σε μορφή "ζελέ" να έχει κατακαθίσει στο θαλάσσιο πυθμένα, ενώ από την περιοχή εξαφανίστηκαν οι αχινοί, ένα από τα είδη βιοδείκτες θαλάσσιας ρύπανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, "το ναυάγιο αποτελεί τοξική βόμβα για το Αιγαίο και τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά, που από στιγμή σε στιγμή δύναται να προκαλέσει τοξική ρύπανση των οικοσυστημάτων".
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα στους σταθμούς αφαλάτωσης από τους οποίους υδρεύεται το νησί της Σαντορίνης, στην καρδιά του Αιγαίου, μιας κλειστής θάλασσας που στηρίζει τοπικές κοινωνίες χιλιάδων κατοίκων που βασίζονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όχι μόνο για να τραφούν από τα αλιεύματα, αλλά πίνοντας και το Θαλασσινό νερό μέσω της διαδικασίας της αφαλάτωσης - διαδικασία με την οποία πλέον υδρεύεται μεγάλος αριθμός νησιών του Αιγαίου.
Το "Αρχιπέλαγος", σε συνεργασία και με φορείς πολιτών της Σαντορίνης, τις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καθώς και το νομικό τμήμα του επιτρόπου κ. Δήμα, εξετάζει ως θέμα προτεραιότητας το ναυάγιο του "Sea Diamond" και την ανάγκη άμεσης ανέλκυσής του. Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό, για μια ακόμη φορά, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων διοικητικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών να οδηγήσει τη χώρα μας κατηγορούμενη για περιβαλλοντικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δεχθεί την επιβολή νέων μεγάλων προστίμων, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης.
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου στη Σαντορίνη (και στο Αιγαίο συνολικά) είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, γι' αυτό και
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Γιατί δεν επιβάλλεται - προγραμματίζεται η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" που χαρακτηρίζεται από επιστήμονες ως "τοξική βόμβα" σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού πλούτου και που στο άμεσο μέλλον αναπόφευκτα θα ξεκινήσει να προκαλεί τοξική ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα;