Αρχείο

Οι μαθητές διδάσκονται πόσο καλά είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, μέσα από το βιβλίο της Βιολογίας!!!

25/10/2007
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Οι μαθητές διδάσκονται πόσο καλά είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, μέσα από το βιβλίο της Βιολογίας!!!
Προς: Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη


«Η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών είναι πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια χάρη στις μεθόδους της γενετικής μηχανικής. Στα φυτά αυτά έχουν προστεθεί γονίδια που, για παράδειγμα, τα καθιστούν ανθεκτικά σε ορισμένα παράσιτα. Όταν καλλιεργούμε τέτοια φυτά, δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση παρασιτοκτόνων. Η σοδειά μας δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον από τα παράσιτα, το κόστος παραγωγής μειώνεται και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή;»

Θα περίμενε κανείς ότι το παραπάνω κείμενο προέρχεται από διαφημιστικό φυλλάδιο εταιρείας που εμπορεύεται γενετικά τροποποιημένα φυτά (τα οποία, παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται να εισαχθούν στην χώρα μας) καθώς μάλιστα συνοδεύεται και από δύο φωτογραφίες που λένε πολλά. Στην πρώτη παρουσιάζονται ντομάτες γενετικά τροποποιημένες : κατακόκκινες, ολοστρόγγυλες, ζουμερές, θαρρείς και βγήκαν από καλλιστεία (ή μάλλον από καλούπι !) Στη δεύτερη φωτογραφία έχουμε ντομάτες μη γενετικά τροποποιημένες : μουχλιασμένες, σάπιες, μαυρισμένες, ζαρωμένες, θαρρείς και βγήκαν από τη χωματερή !!!

Κι όμως, κείμενο και φωτογραφίες προέρχονται από το νέο Βιβλίο Βιολογίας (σελ. 124) της Γ΄ Γυμνασίου!!! Το μήνυμα που περνάει είναι σαφές: όχι απλά μια υπεροχή των μεταλλαγμένων, αλλά η μοναδική υγιής τροφή. Ούτε λέξη για τις αντιδράσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον, για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία μας. Ούτε λέξη για τις πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν ότι τελικά τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν συμφέρουν οικονομικά ούτε τους καλλιεργητές, ούτε τους καταναλωτές. Γι? αυτό και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών και ειδικών στη βιοτεχνολογία και τη βιοηθική, των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, ενώ δεν ζητήθηκε η άποψη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Επιτροπής της Βουλής για τα μεταλλαγμένα.

Επειδή απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ένα θέμα που παρουσιάζεται σε νέα παιδιά τα οποία διαμορφώνουν άποψη και επειδή σύμφωνα με έρευνες, στη χώρα μας, το 93% των πολιτών (88% ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι ενάντιο στην καλλιέργεια και εμπορία γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Mε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να επανορθώσει τη λανθασμένη εντύπωση που δημιουργείται στους μαθητές, με τα όσα το βιβλίο της Βιολογίας αναφέρει, σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;