Αρχείο

Ακρίβεια και το εισόδημα των εργαζομένων

18/2/2008
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γιώργος Παπανδρέου
Θέμα: Ακρίβεια και το εισόδημα των εργαζομένων
Προς: Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή


Ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και δημιουργεί διάχυτη ανασφάλεια και δυσφορία στους Έλληνες καταναλωτές. Το θέμα αυτό έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα που η κυβέρνηση έχει εναποθέσει την επίλυσή του σε σοφιστείες και αοριστολογίες, αφού οι μέχρι σήμερα πρακτικές της έχουν φέρει ένα και μόνο αποτέλεσμα:

Η ακρίβεια καλπάζει, την ώρα που τα πραγματικά εισοδήματα παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένα ή υποχωρούν. Η κερδοσκοπία διευρύνεται και οι αρχές απλά παρακολουθούν τον πληθωρισμό, σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, να τρέχει σε πολλαπλάσια επίπεδα από τον ήδη υψηλό (4%) γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις έως και 30%αυξήσεις που παρατηρούνται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά? Πώς σκοπεύει να βάλει φρένο στους ανεξέλεγκτους πολυεθνικούς ομίλους που σε αντίθεση με τις τιμές που ορίζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για ομοειδή προϊόντα απαιτούν και επιβάλουν στην εγχώρια αγορά πολύ υψηλότερες αυξήσεις?

2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει η Κυβέρνηση να προστατεύσει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την επέλαση της ακρίβειας και εξωθούνται αναγκαστικά , είτε στην περικοπή δαπανών, για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, είτε στον αλόγιστο δανεισμό?