Αρχείο

Εναπόθεση βοθρολυμάτων στο δήμο Εγνατίας

14/2/2008
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Β' Θεσσαλονίκης, κ. Θεοχάρης Τσιόκας
Θέμα: Εναπόθεση βοθρολυμάτων στο δήμο Εγνατίας
Προς: Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη


Ο Δήμος Εγνατίας του Νομού Θεσσαλονίκης συγκροτείται από πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα και αναπτύσσεται σε μια περιοχή που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά καθώς και τα προβλήματα που πηγάζουν από τις δεσμεύσεις της προαναφερθείσας συνθήκης. Ένα από αυτά είναι και το πρόβλημα της εναπόθεσης των βοθρολυμάτων. Η απορροφητικότητα των βόθρων είναι ελάχιστη λόγω του πετρώδους εδάφους και οι ιδιώτες μεταφορείς βοθρολυμάτων απαιτούν το ποσό των 120-130 ευρώ για να τα μεταφέρουν στον Βιολογικό Σταθμό Σίνδου.

Ως επί το πλείστον οι δημότες είναι μικροαγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι και λόγω ότι το παραπάνω ποσό το οποίο απαιτείται σε μηνιαία βάση είναι δυσβάστακτο και δεν μπορούν να το πληρώνουν, προβαίνουν σε ενέργειες που ρυπαίνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον π.χ. ρίψη λυμάτων στους δρόμους, διασκορπισμό με δικά τους μέσα σε αγρούς, δημόσιες εκτάσεις, δασώδεις περιοχές κ.λπ.

Ο Δήμος Εγνατίας έχει εντάξει στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ την προμήθεια ενός φορτηγού αποφράξεων και εκκενώσεως βόθρων καθώς στο Δήμο Εγνατίας δεν υπάρχει επαγγελματίας με την συγκεκριμένη δράση.

Επειδή

Σχετικό αίτημα από όμορο Δήμο έχει αντιμετωπισθεί θετικά.

Επειδή

Ο πλησιέστερος σταθμός βιολογικού καθαρισμού απέχει πέραν των 60 χιλιομέτρων και επιβαρύνει οικονομικά πολλαπλώς μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
Για την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει θετικά το σχετικό αίτημα του Δήμου Εγνατίας.