Αρχείο

Αντιδράσεις για την τμηματική εκποίηση των ακινήτων του πρώην εργοστασίου "ΔΙΑΝΑ"

9/1/2008
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Α' Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Αντιδράσεις για την τμηματική εκποίηση των ακινήτων του πρώην εργοστασίου "ΔΙΑΝΑ"
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά


Στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πρόκειται να εξετασθεί την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, το αίτημα των συνδίκων, που έχουν κατασχέσει, λόγω οφειλών, το πρώην εργοστάσιο φυτοφαρμάκων "ΔΙΑΝΑ". Οι σύνδικοι ζητούν από τη Δικαιοσύνη την άδεια να προχωρήσουν στην εκποίηση δύο αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι του πρώην εργοστασίου.
Μεγάλες ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών υλικών "συσκευασμένων" σε βαρέλια και σάκους, παρέμειναν για χρόνια στον αύλειο χώρο του εργοστασίου, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Με την φθορά των "συσκευασιών" και κυρίως εξαιτίας δύο μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο χώρο αυτό, πολλές ουσίες διασκορπιστήκαν και με τις βροχές εμπότισαν το έδαφος του οικοπέδου με τοξικές ουσίες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, ο κ. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε στο με αριθμ. πρωτ. 3520Β έγγραφό του στις 21.10.2005 :
"…Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η εξυγίανση και αποκατάσταση χώρων που έχουν ρυπανθεί από επικίνδυνα απόβλητα - συμπεριλαμβανομένης και της ευθύνης συλλογής και απομάκρυνσης τυχόν αποθηκευμένων αποβλήτων - βαρύνει τον κάτοχο των αποβλήτων…"
Δεδομένου ότι ήδη έχουν διατεθεί 2,3 εκατ. ευρώ Ελλήνων φορολογουμένων για την απομάκρυνση των επικινδύνων ουσιών και απαιτείται ακόμη μεγαλύτερο ποσό για την εξυγίανση του εδάφους.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Γιατί δεν απαιτεί από τους συνδίκους το ποσό που διατέθηκε για την απομάκρυνση των επικινδύνων ουσιών από τους χώρους του πρώην εργοστασίου "ΔΙΑΝΑ" καθώς και αυτό που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση του εδάφους; Γιατί δε προχωρά σε μελέτη καταγραφής της μόλυνσης του εδάφους;
2. Γιατί δεν συμψηφίζει τα ποσά αυτά με την αξία της έκτασης του πρώην εργοστασίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία για τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου;