Αρχείο

Κυκλοφοριακό χάος στην Θεσσαλονίκη

29/1/2008
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ.: Θεοχάρης Τσιόκας, Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γερανίδης, Ιωάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Σκουλάς, Μιλτιάδης Βέρρας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Ηλίας Καρανίκας, Μιχάλης Κατρίνης, Τσετίν Μαντατζή, Έκτορας Νασιώκας, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Συλβάνα Ράπτη, Εμμανουήλ Σκουλάκης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Χάιδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Νικόλαος Ζωίδης, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ιωάννης Μανιάτης, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ιωάννης Ραγκούσης, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Εμμανουήλ Στρατάκης, Ευάγγελος Αργύρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης
Θέμα: Κυκλοφοριακό χάος στην Θεσσαλονίκη
Προς: Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή ΧατζηδάκηΕκρηκτική με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης χαρακτηρίζεται από συγκοινωνιολόγους, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ΜΜΕ η κατάσταση που επικρατεί στους βασικούς οδικούς άξονες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων διατυπώνει τις απόψεις του με 20 και 1 προτάσεις υπογραμμίζοντας ως κορυφαίο σημείο την 21η, δηλαδή την έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εκρηκτική με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης χαρακτηρίζεται από συγκοινωνιολόγους, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και τα ΜΜΕ η κατάσταση που επικρατεί στους βασικούς οδικούς άξονες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων διατυπώνει τις απόψεις του με 20 και 1 προτάσεις υπογραμμίζοντας ως κορυφαίο σημείο την 21η, δηλαδή την έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης έχουν γίνει αδιάβατοι γεγονός που επιδεινώνεται από τον αυξανόμενο αριθμό των οχημάτων, από την παράνομη στάθμευση, από την ανεπαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη και από την έλλειψη μέσων σταθερής τροχιάς. Παρ' ότι λοιπόν τα αίτια για το σημερινό μέγεθος των συγκοινωνιακών προβλημάτων έχουν έγκαιρα προσδιοριστεί από τους επιστημονικούς φορείς, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, αδιαφορεί και αποποιείται των ευθυνών της που σχετίζονται με την οργάνωση και τον συντονισμό άμεσων και συνεχών πρωτοβουλιών δράσης. Έγκαιρα έχει επισημανθεί η ανάγκη μητροπολιτικού φορέα Συγκοινωνιών με αρμοδιότητες στην διαρκή μελέτη των συγκοινωνιακών προβλημάτων, στην διατύπωση και την εφαρμογή πολιτικών, τον συντονισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο όλων των δράσεων, με εξασφαλισμένους πόρους.Οι αρμοδιότητες αυτές μπορούν να ασκηθούν από ένα φορέα ο οποίος θα ενσωματώσει υπάρχοντες φορείς ή αρμοδιότητες άλλων φορέων.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ενιαίο κέντρο μελέτης, διαχείρισης και εφαρμογής της συγκοινωνιακής πολιτικής. Στο φορέα αυτό σημαντική παρουσία μπορεί και πρέπει να έχουν οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς.
Αντί αυτής της πρότασης, η Κυβέρνηση "επέλεξε" την περιθωριοποίηση των επιστημονικών οργανώσεων και την ύπαρξη πολλών και αναρμόδιων πολλές φορές φορέων που αναπτύσσουν αλληλοσυγκρουόμενες δράσεις.Επειδή οι επιπτώσεις σε μια πόλη που αριθμεί πλέον πάνω από 1.000.000 εκ. κατοίκους, αφορούν όλα τα μεγέθη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.Επειδή το πρόβλημα σχετίζεται με την στρατηγική και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή ο τρόπος λειτουργίας συγκοινωνιών στις πόλεις σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών και την οικονομία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Για την ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη.
  • Για την απαξίωση προτάσεων επιστημονικών φορέων σχετικά με το συγκοινωνιακό σύστημα της Θεσσαλονίκης.
  • Για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να διατυπώσει μέτρα πολιτικής για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού χάους στη Θεσσαλονίκη.