Αρχείο

Σημαντική απόκλιση στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης                                                                                                    Θέμα: Σημαντική απόκλιση στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό.


Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στις σημαντικές αποκλίσεις που παρουσιάζονται μεταξύ των τιμών του παραγωγού και του καταναλωτή, κυρίως στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται στη λιανική έως και 1000% πάνω από τις τιμές χονδρικής. Ωστόσο τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με συνέπεια, από τη μια, τη συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών και τον οικονομικό μαρασμό των παραγωγών, και από την άλλη, τον ανεξέλεγκτο παράνομο πλουτισμό ορισμένων κερδοσκόπων.
Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλές και αυξάνουν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να απολαύσουν την μικρή άνοδο στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Αντίθετα, το καθαρό κέρδος ορισμένων μεσαζόντων είναι πολλαπλάσιο, σε βάρος των καταναλωτών αλλά και των αγροτών της χώρας.
Επειδή και παλαιότερα έχω επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, η Κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει προβεί σε καμιά διαρθρωτική αλλαγή στον αγροτικό τομέα προκειμένου οι αγρότες να είναι σε θέση να απολαύσουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που παράγουν.
Επειδή οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής, και είναι επιβεβλημένη η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας που κυριαρχούν στην αγορά,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθολογική λειτουργία της αγοράς αγροτικών προϊόντων, στην οποία κυριαρχούν τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας ορισμένων μεσαζόντων, υπό την ανοχή της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών της χώρας μας.

 

Απάντηση Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργίου Βλάχου
 
 Στην με αριθμό 272/9-7-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β13-493/28-7-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, με θέμα «Σημαντική απόκλιση στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Εμπορίου - Γ.Γ. Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει μια καθημερινή μάχη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή. Καταβάλλει, όμως, προσπάθεια κάτω από εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί διεθνείς τιμές πετρελαίου από 26 δολάρια το βαρέλι το 2004 ανήλθαν στα 60 περίπου δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007 για να παγιωθούν σε ύψος άνω των 140 δολαρίων το βαρέλι από τον Ιούνιο του 2008.
Την ίδια στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα σε σιτάρι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων εξαιτίας τόσο σοβαρών προβλημάτων, που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στις παραγωγές χώρες, η έκρηξη της ζήτησης από τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες και η ζήτηση για παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ οι τιμές των δημητριακών για πρώτη φορά στην ιστορία κάνουν ένα τέτοιο άλμα τιμών. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται διεθνώς και στις τιμές του βαμβακιού, των σπορέλαιων, των γαλακτοκομικών, των ψαριών, των οσπρίων, των λαχανικών, των φρούτων και άλλων προϊόντων λόγω της αύξησης της ζήτησής τους σε διεθνές επίπεδο.
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 35% από τον Φεβρουάριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2008, ενώ από το 2002 έως το 2007, μέσα σε πέντε χρόνια, είχαν αυξηθεί κατά 30%. Η αύξηση δηλαδή του τελευταίου χρόνου είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της πενταετίας. Παράλληλα, η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο για τρόφιμα, όσο και για πρώτες ύλες εκτινάσσεται με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι τιμές προς τα πάνω.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε το Φεβρουάριο μια ολοκληρωμένη δέσμη 41 μέτρων και δράσεων, προκειμένου ο Έλληνας καταναλωτής - και ιδιαίτερα αυτός που ανήκει στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα - να μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες, με το μέγιστο δυνατό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας σε προσιτές τιμές. Όλα τα μέτρα - και τα 41 - εφαρμόζονται στο ακέραιο.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) καταργήσαμε τις υποσυσκευασίες εισαγομένων προϊόντων βάζοντας φραγμό στις ελληνοποιήσεις.
- Υποχρεώνουμε τους εισαγωγείς να αναγράφουν στα προϊόντα τη χώρα προέλευσης, το χρόνο παραγωγής και εισαγωγής.
- Εφαρμόσαμε το νόμο για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε λιανοπωλητές, μόνο μέσα από τις Κεντρικές Αγορές, για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων.
- Αναρτήσαμε τιμοκαταλόγους χονδρικής στις Κεντρικές Αγορές και παράλληλα δημοσιοποιούμε τις τιμές σε όλα τα ΜΜΕ.
- Ποινικοποιήσαμε την άρνηση προσκόμισης κοστολογικών στοιχείων.
- Με το ΥΠΑΑΤ θεσμοθετήσαμε Μητρώο Παραγωγών, για να ξέρουμε ποιος παράγει, τι παράγει, πού τα παράγει, πόσο χρόνο παράγει, τι ποσότητα παραγωγής έχει.
- Με το Ν/Σ, επίσης, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αυστηροποιούνται, δραστικά, οι κυρώσεις στους παραβάτες.
- Σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΟ καθιερώνεται η εφαρμογή του μέτρου της καθιέρωσης της δίγραμμης επιταγής για εμπορική συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Στο τιμολόγιο θα υπάρχει αναγραφή του σχετικού αριθμού της επιταγής στην οποία αφορά η συναλλαγή. Στόχος είναι ο έλεγχος για πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και η συνακόλουθη αύξηση κόστους και τιμών.
- Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου, στις 26 Ιουνίου 2008, ανακοίνωσαν την εφαρμογή δύο νέων μέτρων από τη δέσμη 41 μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
- Λειτουργία Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές. Δημιουργείται σύστημα παρακολούθησης τιμών καυσίμων ως εργαλείο έρευνας αγοράς. Οι τιμές θα προέρχονται από τα πρατήρια καυσίμων όλης της χώρας. Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την ακρίβεια των καταχωρημένων στοιχείων.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου. Έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο που προωθείται προς κατάθεση στη Βουλή εντός των επομένων ημερών με το οποίο οι υφιστάμενες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΕ αναδιαρθρώνονται σε μια νέα Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς με ελεγκτικές, τιμοληπτικές και κοστολογικές αρμοδιότητες. Οι δυνατότητες ελέγχου της Υπηρεσίας θα είναι διευρυμένες και θα προσιδιάζουν με αυτές της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Η Υπηρεσία θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό για την καλύτερη εκτέλεση του έργου της.
- Με τις από 11-6-2008 και 22-7-2008 εντολές του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου αφαιρείται για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας 9 επιχειρήσεων, γιατί κατά παράβαση της Υπουργικής Απόφασης Α2-4967/4-12-2007 προχωρούσαν, εκτός των ορίων του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (και σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από την Κεντρική Αγορά του Ρέντη), σε χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές. Η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ισχύει από 16/6/2008 και 28/7/2008 αντίστοιχα και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο μηνών.
- Επίσης, επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις αυτές χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
- Πρόκειται για τις επιχειρήσεις:
- Δ. ΒΛΑΧΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» Αναγνωσταρά 2 Περιστέρι, (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 25/5/2008 μέχρι 6/6/2008)
- ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΟΛΟΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Φάωνος 68 Αθήνα (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 5/2/2008 μέχρι 6/6/2008)
- ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Κηφισού 87 Αιγάλεω (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 11/3/2008 μέχρι 6/6/2008)
- ΠΑΪΚΟΣ ΣΤΕΡ. ΣΑΒΒΑΣ» Έκτορος 30 Ίλιον (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 25/5/2008 μέχρι 6/6/2008)
- ΗΛΙΑΔΗΣ Π.ΠΑΝΤΕΛΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΠΑΝΑΝΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ (Θέμιδος 2 και Πύργου, Μοσχάτο)
- ΝΙΚ. ΧΡ. ΧΡΗΣΤΑΚΕΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε, ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΠΑΝΑΝΩΝ (Γ.Παπανδρέου 15, Αγ. Ιωάννης Ρέντη)
- ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ΑΠΟΣΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Πύργου 23, Μοσχάτο)
- ΜΠΑΛΑΣΗ ΦΙΛΙΠ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Τζών Κένεντυ 19, Καματερό)
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΜΑΡΘΑ, (Μαβίλη 10, Καματερό)
- Η εκτέλεση των αποφάσεων για την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας ανήκει, σύμφωνα με το άρθρο 80. του ν. 3463/2006 (Α 114) Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, στα όρια των οποίων λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις (Δήμοι Περιστερίου, Αθηναίων, Αιγάλεω, Ιλίου, Μοσχάτου, Ρέντη και Καματερού). Οι εν λόγω Δήμοι κλήθηκαν, υπ ευθύνη τους, να υλοποιήσουν, άμεσα, τις σχετικές αποφάσεις.
- Με εντολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, στις 28/5/2008, 29/5/2008, 23/6/2008 και 24/6/2008. η Δ/νση Τιμών Τροφίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης οπωρολαχανικών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν αγορανομικές και φορολογικές παραβάσεις σε 9 επιχειρήσεις.
- Οι Εκθέσεις Ελέγχου, που συντάχθηκαν, μαζί με τους σχετικούς φακέλους διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας και Καβάλας για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα, αφαίρεση αδείας).
- Πιο συγκεκριμένα οι παραβάσεις για τις οποίες διώκονται οι παραπάνω επιχειρήσεις είναι:
- Είσπραξη ποσοστού κέρδους, μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις (έως και 233,33%) (νόμος 1401/83)
- Μεσολάβηση περισσότερων των δύο χονδρεμπορικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση είσπραξη, περισσότερων των δύο χονδρεμπορικών κερδών (κατά παράβαση του άρθρου 7 της Α.Δ. 14/89 παράγραφος 4β, γ)
- Λειτουργία επιχειρήσεων εκτός των ορίων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με διενέργεια πωλήσεων νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές και άλλους χονδρεμπόρους.
- Έκδοση τιμολογίων με εμφανείς υποτιμολογήσεις και έκδοση ανακριβών στοιχείων (τιμολογίων) για συναλλαγές.
- Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που αφορούν στις εμφανείς υποτιμολογήσεις και στην έκδοση ανακριβών στοιχείων διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
- Από αγορανομικής πλευράς, στο επίπεδο παραγωγού οι τιμές πώλησης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα διαμορφώνονται ελεύθερα.
- Ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων διαπραγματεύεται με το εμπόριο ελεύθερα την τιμή διάθεσης των ειδών, προς επίτευξη της ικανοποιητικής γι’ αυτόν τιμής, συνεκτιμωμένων προς τούτο και των βασικών συνθηκών, που κρατούν κάθε φορά στην αγορά (προσφορά-ζήτηση-ανταγωνισμός).
- Από το 1992 και μετά, δυνάμει της Α.Δ. 16/92, οι τιμές πώλησης στο σύνολο σχεδόν των τροφίμων και ποτών διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση την προσφορά, ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, σε όλα τα στάδια εμπορίας τους (βιομηχανία, βιοτεχνία, εισαγωγέας, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής), με μόνη εξαίρεση τα οπωρολαχανικά και τις παιδικές τροφές, των οποίων οι τιμές τελούν ακόμα υπό το καθεστώς των ελεγχόμενων ειδών.
- Η διαμόρφωση των τελικών τιμών καταναλωτή στα αγροτικά προϊόντα συναρτάται ευθέως και με το αληθές των τιμών, που αναγράφονται στα σχετικά τιμολόγια. Κάθε ενέργεια περί αναγραφής επί των τιμολογίων ανειλικρινών τιμών, ασφαλώς και βαίνει σε βάρος του καταναλωτή.
- Ειδικά για τα βασικά είδη διατροφής που οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, λαμβάνονται υπόψη και ορισμένοι κοστολογικοί παράγοντες που μεσολαβούν από την παραγωγή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, που δε μπορούν να παραγνωριστούν (βιομηχανικά και βιοτεχνικά έξοδα, καθαρά κέρδη εργοστασίου, μεταφορικά, εκφορτωτικά, προμήθειες αντιπροσώπων, κέρδη χονδρεμπόρων, κέρδη λιανοπωλητών, ΦΠΑ κ.λπ.), ενώ για τα προϊόντα που οι τιμές ελέγχονται εφαρμόζονται οι κείμενες Αγορανομικές Διατάξεις για τον τρόπο κοστολόγησης αυτών.
- Στο πλαίσιο διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων της εγχώριας παραγωγής προϊόντων και της προστασίας του καταναλωτικού κοινού, βρίσκονται σε ισχύ αγορανομικά μέτρα, για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, προς αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών του εμπορίου, όπως η. εμπορία-διάθεση εισαγόμενων προϊόντων «ως εγχώριων» ήτοι :
- Α) Κατά το άρθρο 30 (παράγρ. 7) του Αγορανομικού Κώδικα, κάθε ενέργεια περί διάθεσης εισαγόμενων ειδών «ως εγχώριων», συνιστά ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική τιμή ή και με τις δύο αυτές ποινές.
- Β) Σύμφωνα με το άρθρο 35 (παράγρ. 1) του Αγορανομικού Κώδικα, η αναγραφή επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας της προέλευσης των ειδών είναι υποχρεωτική, διαφορετικά ο παραβάτης τιμωρείται ποινικά με φυλάκιση ή χρηματική ποινή.
-    Γ) Κατά τους ορισμούς πάλι του άρθρου 38 (παράγρ. 2) του Αγορανομικού Κώδικα, επιβάλλεται η υποχρέωση όπως, επί όλων των τιμοκαταλόγων και πινακίδων αναγράφεται μεταξύ των άλλων και η προέλευση του είδους, διαφορετικά ο παραβάτης τιμωρείται με τον Αγορανομικό Κώδικα μόνο με χρηματικό πρόστιμο 350 ευρώ, αμέσως με τον έλεγχο, μέσω της Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης.
- Από πλευράς αρμοδιότητας της διεύθυνσης Τιμών, Τροφίμων και Ποτών της Γ.Γ. Εμπορίου ισχύουν μηχανισμοί, μέσω των οποίων παρακολουθείται η διαμόρφωση και εξέλιξη των ειδών διατροφής στην εγχώρια αγορά, όπως:
- α) Η Α.Δ. 3/08, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εισαγωγείς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας (υψηλός κύκλος εργασιών) όπως επί εκδηλούμενης πρόθεσής τους να μεταβάλλουν τις τιμές των τροφίμων και ποτών (που απαριθμούνται σε 57 προϊόντα), ενημερώνουν απευθείας την Υπηρεσία μας 10 ημέρες τουλάχιστον, πριν τη μεταβολή αυτή, υποβάλλοντας προς τούτο τον τιμοκατάλογο με τις νέες τιμές.
- β) Η σε τακτά χρονικά διαστήματα διενέργεια τιμοληψίας σε βασικά είδη διατροφής από επιλεγμένες πηγές πληροφόρησης (Σούπερ Μάρκετ) της Πρωτεύουσας.
- γ) Ο καθημερινός αγορανομικός και τιμοληπτικός έλεγχος στις τιμές οπωρολαχανικών, που διαμορφώνονται στις Λαϊκές Αγορές της Πρωτεύουσας.
- δ) Η λειτουργία του θεσμού «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ», όπου καταγράφονται οι τιμές πώλησης οπωρολαχανικών, που διαμορφώνονται στις Κεντρικές Αγορές Χονδρεμπορίου και στις Λιανικές (Σούπερ Μάρκετ, Οπωροπωλεία και Λαϊκές Αγορές).
-  Επιπλέον εκδόθηκε η με αριθμό 7/08 Αγορανομική Διάταξη με την οποία για προϊόντα που δεν ελέγχονται Αγορανομικά ,θεσπίζεται η υποχρέωση σε Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, Συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγείς και χονδρεμπόρους όπως:
- α) Αναγράφουν επί των τιμολογίων πώλησης τις εκπτώσεις (ποσοστιαίες ή σε αξία ή σε είδος) που χορηγούν σε πελάτες.
- β) Υποβάλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε μορφής ιδιωτικές συμφωνίες που έχουν συνάψει με τους πελάτες τους αναφορικά με προωθητικές ενέργειες στα προϊόντα (όπως εκπτώσεις με πιστωτικά σημειώματα λόγω τζίρου, στόχο τζίρου κ.λπ., καθώς και άλλης μορφής οικονομικές παροχές.
- Όλα τα στοιχεία τιμών που συλλέγονται από τους παραπάνω μηχανισμούς καταγράφονται παρακολουθούνται και αξιολογούνται έτσι ώστε να υπάρχει κάθε φορά μια σαφής εικόνα σης τάσεις της αγοράς από πλευράς τιμών.
- Ο αγορανομικός έλεγχος ως προς την κανονικότητα ή μη των τιμών, υπό τη στενή του έννοια, διενεργείται μόνο στις τιμές των οπωρολαχανικών και παιδικών τροφών, επειδή τα είδη αυτά, όπως προαναφέρεται, υπάγονται στην κατηγορία «των ελεγχομένων ειδών».
- Σε όλα τα υπόλοιπα είδη τροφίμων και ποτών η κανονικότητα των τιμών συνδέεται ευθέως με το Ν. 703/77 αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
- Ο έλεγχος για την εφαρμογή των διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού ισχυουσών Αγορανομικών Διατάξεων εντάσσεται μέσα στα ημερήσια καθήκοντα των Αρχών που ασκούν αγορανομικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις από τους υπόχρεους εφαρμογής των διατάξεων αυτών, κινούνται οι διαδικασίες εφαρμογής των νομίμων κατά των παραβατών.
- Επίσης με επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ 24/6 ζητήσαμε τη σύσταση μια μικτής επιτροπής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοπρατηρίων, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του δικτύου διανομής των οπωροκητευτικών.
- Η Δ/νση Τιμών Τροφίμων και Ποτών της Γ.Γ. Εμπορίου - Γ.Γ. Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, επί καθημερινής βάσης διενεργεί προγραμματισμένους ελέγχους στην αγορά, τόσο από αγορανομικούς ελεγκτές - υπαλλήλους μας, όσο και από υπαλλήλους που συγκροτούν τα ΚΕΛΑΥΕ και ακόμη ότι, όπου πολλές φορές απαιτείται οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται και ημέρες αργιών (π.χ. Σάββατο )και νυκτερινές ώρες και οι υπάλληλοί μας, όπου είναι ανάγκη, μεταβαίνουν για κοστολογική έρευνα και εκτός έδρας.Επισημαίνουμε επίσης ότι οι Υπηρεσίες του Υπ. Ανάπτυξης σε κοινή δράση με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες και την ΕΛ.ΑΣ. έχουν προβεί σε πολλούς ελέγχους στο παραεμπόριο που αναπτύσσεται πλησίον των Λαϊκών Αγορών από παράνομους υπαίθριους πωλητές και κατά των παραβατών επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο για έλλειψη άδειας εμπορίας και κατασχέσεις εμπορευμάτων).
- Συνεπεία των ανωτέρω αυτονόητο είναι ότι όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ασκούνται τα νόμιμα κατά των παραβατών, κατά περίπτωση, είτε με μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα για επιβολή ποινικών κυρώσεων, είτε με παραπομπή όπου χρειάζεται των παραβάσεων στις Νομαρχίες Επιτροπές Εμπορίου κατά τον Ν. 1401/83, για επιβολή από τους Νομάρχες χρηματικής ποινής είτε με πράξεις βεβαίωσης παράβασης για καταλογισμό χρηματικών ποινών, που βεβαιώνονται αμέσως μετά τον έλεγχο.
- Επίσης σημειώνεται ότι, παρόμοιοι έλεγχοι διενεργούνται και από τις Υπηρεσίες Εμπορίου Ν.Α. Χώρας και από τα ΚΕΛΑΥΕ που έχουν συγκροτηθεί στις περιφέρειες.
- Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση του όρου «αισχροκέρδεια» δεν αποτελεί θέμα, που άπτεται του Αγορανομικού Κώδικα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 16/1954 του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα προϊόντα, που διαμορφώνουν τιμές ελεύθερες, δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα «περί αισχροκέρδειας» διότι πρόκειται για αδίκημα, που απαρτίζεται από τελείως διαφορετικά στοιχεία.