Αρχείο

Έντονες αντιδράσεις πολιτών και ΓΣΕΒΕΕ για τις εκ νέου αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Ηρακλείου, κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης                                                      Θέμα: Έντονες αντιδράσεις πολιτών και ΓΣΕΒΕΕ για τις εκ νέου αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου για τις εκ νέου σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η υποτιθέμενη καμπάνια της Κυβέρνησης ενάντια στην ακρίβεια ουσιαστικά αυτοαναιρείται από την οικονομική πολιτική των απανωτών αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) υπογραμμίζει πως στη σημερινή κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζει η αγορά με την πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αδύνατον να απορροφηθούν οι αυξήσεις του ρεύματος από τις ίδιες, με αποτέλεσμα το πρόσθετο κόστος να μεταφέρεται αναπόφευκτα στον καταναλωτή.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στην σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων και στην απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής και στις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με πρόσχημα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Επειδή, όπως τονίζεται από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, κάθε ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει δραστικά τόσο την παραγωγική διαδικασία όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ υποθηκεύει οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εν γένει.
Επειδή η οικονομική καθίζηση της ΔΕΗ και η νέα μεγάλη πτώση στα κέρδη της, όπως έχω υπογραμμίσει και παλαιότερα, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για συνεχείς και υπέρογκες, για το μέσο εισόδημα, αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποσοβηθούν  οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των συνεχών αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ, που επιβαρύνουν το οικογενειακό εισόδημα και το κόστος των προϊόντων, ενώ υποθηκεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναιρώντας ουσιαστικά την υποτιθέμενη καμπάνια της Κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.
 
 
Απάντηση Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Στ. Καλαφάτη

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση ΥΠΑΝ/Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/16180/30.6.2008 «Αυξήσεις Τιμολογίων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε.» και λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθ. 204/2008 γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εγκρίθηκαν οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. από την 1η Ιουλίου 2008.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για την κατά το δυνατόν μικρότερη επίπτωση των αναπροσαρμογών των τιμολογίων στις ενεργειακά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αποτυπώνεται στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση, η οποία έλαβε ειδική πρόνοια για τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, προβλέποντας μηδενική αύξηση για τους καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση από 0-800 kWh, καθώς και για τους πολύτεκνους.
Επιπλέον, με την ίδια απόφαση, θεσπίζεται «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» για τετραμηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 800 kWh, το οποίο θα έχει εφαρμογή σε ενεργειακά ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Τα κριτήρια και οι διαδικασίες ως προς το δικαίωμα χρήσης του τιμολογίου αυτού θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ.