Αρχείο

Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών για εγγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

05/12/2008
Βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Τσιρώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευάγγελος Αργύρης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Δριβελέγκας, Βασίλης Έξαρχος, Νίκος Ζωίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αθανασία Μερεντίτη, Γιώργος Νικητιάδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Μανόλης Στρατάκης, Ελπίδα Τσουρή, Χρήστος Παπουτσής  
Θέμα: Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών κατά δανειοληπτών για εγγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη

Σε απόγνωση είναι πολίτες – δανειολήπτες από την πρακτική τραπεζών να τους χρεώνει με έξοδα και τέλη καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ύψους 105 ευρώ (35 ευρώ για το τέλος εγγραφής και 70 ευρώ για έξοδα), τα οποία, πολλές φορές, χρεώνονται απευθείας με ανάληψη από το λογαριασμό τους.

Οι τράπεζες προχωρούν στις χρεώσεις των δανειοληπτών για την εξασφάλιση των δικών τους εμπραγμάτων δικαιωμάτων για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια σε δανειολήπτες και για τα οποία, επειδή έχουν εγγραφεί υποθήκες, οι τράπεζες πρέπει να κάνουν κτηματολογικές εγγραφές.

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του Καταναλωτή αναφέρεται ότι υπάρχουν αναφορές πολιτών – δανειοληπτών για το παραπάνω θέμα και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καλεί:

α. την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της και κάθε μία τράπεζα ατομικά να απόσχει από την επιβολή αθέμιτων χρεώσεων κατά των δανειοληπτών – καταναλωτών για δικαιώματα και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων της στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα αχρεωστήτως για την αιτία αυτή τέλη.

β. τους δανειολήπτες καταναλωτές να μην καταβάλουν προς τις τράπεζες τέλη εγγραφής και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τυχόν μονομερώς εισπραχθέντα ποσά εκ μέρους των τραπεζών.

Επειδή,

• η παραπάνω πρακτική των Τραπεζών αποτελεί μέρος της πολιτικής τους να χρεώνουν τους δανειολήπτες με εφάπαξ επιβαρύνσεις, οι οποίες επιβάλλονται με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των Γενικών Όρων Συναλλαγών,

• η αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προστατεύσει τους καταναλωτές – δανειολήπτες από τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών ακυρώνει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να σταματήσουν οι τράπεζες να χρεώνουν τους δανειολήπτες παρανόμως για δικαιώματα και έξοδα εγγραφής εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να επιστρέψουν άμεσα στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα τέλη;

2. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα διαπιστώσεις για παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές;

3. Εκτός από τις συστάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σε ποια μέτρα θα προβούν προς τις Τράπεζες που αποδεικνύεται ότι προβαίνουν σε παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές;

Απάντηση:

Το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γ.Γ. Καταναλωτή έχει γίνει αποδέκτης ενός σημαντικού αριθμού καταγγελιών σχετικά με τη χρέωση εκ μέρους ορισμένων τραπεζών των τελών κτηματογράφησης  στους δανειολήπτες-καταναλωτές.

Οι καταγγελίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στις εμπλεκόμενες τράπεζες και στην εταιρία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και αναμένονται από την ανωτέρω αρμόδια διεύθυνση οι σχετικές απαντήσεις.

Προφανώς η εν λόγω πολιτική των τραπεζών εδράζεται σε συμβατικούς όρους, οι οποίοι μόλις τεθούν υπόψη στη Γ.Γ. Καταναλωτή, θα ελεγχθούν για ενδεχόμενη καταχρηστικότητα σύμφωνα με τον ν.2251/94, όπως προτείνεται και στην από 17.11.2008 εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης.