Αρχείο

Επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία "Αφλατοξίνη Μ1" στο γάλα

10/12/2008
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Στρατάκης Μανόλης
Θέμα: Επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία "Αφλατοξίνη Μ1" στο γάλα.
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντό Αλέξανδρο.

Μετά την παρέλευση δυο μηνών από τις καταγγελίες ακόμη και στον εισαγγελέα για την ανεύρεση της καρκινογόνου ουσίας «Αφλατοξίνη Μ1» στο γάλα δυο μεγάλων εταιριών ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, παρά το ότι οι έλεγχοι των εταιρειών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στον εντοπισμό της χημικής αυτής ουσίας που προέρχεται από τον μύκητα «Aspergillus Flavus» εξ’ ου και το όνομά της.
Επειδή η ανησυχία καθημερινά μεγαλώνει γιατί καμιά ανακοίνωση της επικινδυνότητας δεν έχει υπάρξει από κανένα επίσημο φορέα όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ Κρήτης.
Επειδή δεν έχει δημοσιοποιηθεί πόσες και ποιες παρτίδες γάλακτος περιείχαν την καρκινογόνο αυτή ουσία και αν αυτές καταστράφηκαν και πότε.
Επειδή δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιοι και πόσοι έλεγχοι γίνονται από τα κρατικά εργαστήρια για το νωπό γάλα αφού τα εργαστήρια των εταιρειών δεν εντοπίζουν την καρκινογόνο αυτή ουσία,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να ενημερώσουν επαρκώς την κοινή γνώμη για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης πριν προστεθεί άλλο ένα σκάνδαλο στην διατροφική αλυσίδα.
2) Ποια αναλυτικά στοιχεία έχουν προκύψει από τους ελέγχους αν αυτοί συνεχίζονται και τι έγιναν οι επικίνδυνες παρτίδες γάλακτος.