2013

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η πώληση στοιβαγμένων σε φορτηγά και σε άθλιες συνθήκες πουλερικών

26/4/2013
Βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Αυγενάκης Λευτέρης 
Θέμα: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η πώληση στοιβαγμένων σε φορτηγά και σε άθλιες συνθήκες πουλερικών
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα Ιωάννη και Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια Νικόλαο

Καθημερινά γίνονται καταγγελίες απο πολλές περιοχές στην Κρήτη, στην Αττική και σε ολόκληρη την περιφέρεια, για ρομά με φορτηγά που πουλούν στοιβαγμένα σε άθλιες συνθήκες όλων των ειδών των πουλερικά σε διάφορα σημεία πάνω σε δρόμους και λαϊκές αγορές.

Παρόλο που γίνονται καταγγελίες για το φαινόμενο, στις δημοτικές αστηνομίες, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την ΕΛΑΣ, δεν υπάρχει καμία βελτίωση, αφού το μόνο που συμβαίνει, είναι η δημοτική αστυνομία να τους απομακρύνει, χωρίς να επιβάλει το παραμικρό πρόστιμο βάσει νόμου.

Το απότελεσμα είναι την επόμενη μέρα, τα φορτηγά να επανέρχονται στα "πόστα" τους. Βεβαίως, το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ενόψει του Πάσχα καθώς τα φορτηγά αυτά έχουν σχεδόν κατακλύσει τους δρόμους και τις λαϊκές αγορές.

Το φαινόμενο αυτό, εκτός του οτι αποτελεί κατάφορη παραβίαση των συνθηκών ευζωίας των ζώων, πολλά απο τα οποία πεθαίνουν, αποτελεί και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ισχύουν οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9/2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με "τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίπη των πτηνών" (πχ συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων, όπως σκύλων κ.λ.π.) οι οποίες ορίζουν ότι "απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους". Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (πχ αν είναι εκτεθείμένα οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά κ.λπ.).

Κατόπιν των ανωτέρω. 

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζηήματος;

2. Σε ποιές ενέργειες θα προβείται ώστα τα αρμόδια όργανα να προβαίνουν σε καθημερινούς ελέγχους οχημάτων μεταγοράς πτηνών εμπορίας ώς οικόσιτων, και την κατάσχεση τους όταν δεν τηρούνται οι -από το νόμο- οριζόμενες προϋποθέσεις