2013

Οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά παράλληλα με την υπερφορολόγηση κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα

26/4/2013
Βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Αυγενάκης Λευτέρης
Θέμα: Οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά παράλληλα με την υπερφορολόγηση κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα Ιωάννη και Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Πρόσφατα έγινε μια έρευνα για τις τιμές των αγαθών στην Ελλάδα, η οποία έχει μια ιδιαιτερότητα. Έγινε σε ένα πεδίο, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί απο την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούσε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τζίρο κάτω απο 200.000 ευρώ, σε επιχειρ΄γσεις που δεν έχουν ισολογισμούς ή φορολογικά στοιχεία, σε επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση. 

Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση, μέχρι την τελευταία στιγμή που θα κόψει απόδειξη έχει το δικαίωμα έκπτωσης επι του ταμείου. Αυτό δε μπορεί να το καταγράψει η στατιστική αρχή. Το δεδομένο που προκύπτει απο την έρευνα είναι ότι ο μέσος όρος της ετήσιας τιμής δεν είναι η τιμή που γράφει η βιτρίνα, η οποία στη περίοδο των εκπτώσεων μειώνεται κατά 50%, 60% ή και 70%. Τα δεκαήμερα προσφορών, τα οποία δεν καταγράφονται όλα στην καταμέτρηση, μειώνουν επίσης το μέσο όρο της τιμής. 

Καταγράφοντας αυτό, φάνηκε οτι στην ένδυση-υπόδηση υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 30% μέσα στη περίοδο της κρίσης. Επίσης, φάνηκε οτι υπάρχει μια αύξηση 6% στα τρόφιμα. Αυτή η αύξηση είναι που "χτυπάει" τον καταναλωτή σήμερα, διότι αυτό έχει ανάγκη. Τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα του; τα είδη που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Στα τρόφιμα υπάρχουν 16 μεγάλες επιχειρήσεις, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες, εκ των οποίων οι 5, έχουν σχεδόν το 80% της αγοράς. Γι'αυτό το λόγο δεν υπάρχει μια διαφοροποίηση των τιμών. Επίσης, υπάρχει το transfer pricing, δηλαδή οι τριγωνικές πωλήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εν Ελλάδι θυγατρικές επιχειρήσεις ΄φερνουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, διότι περνάνε απο φορολογικούς παραδείσουν ιδανικών χωρών, όπως η Βουλγαρία. Αυρό το κόστος μετακυλίεται στις υψηλές τιμές. Υπάρχει υπερφόρολόγηση καθώς την ίδια στιγμή ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 5%, ενώ στην Ισπανία είναι στο 8%.

Ακόμη, υπάρχει μια ανανντιστοιχία ανάμεσα στη μείωση των μισθών και στην αυξομείωσξ των τιμών. Υπάρχει μια μείωση του εισοδήματος κατά 40% για τους ελεύθερους επαγγελματίες,και κατά 32% για τους μισθωτούς. Ακόμη, υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, οι οποίοι έχουν μηδενικό εισήδημα. Σαφέστατα η μείωση των τιμών , έστω και σε κάποιους κλάδους δεν ανταποκρίνευαι στη μείωση του εισοδήματος.

Παράλληλα, οι έμποροι και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις,όπως τον Φ.Π.Α., το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.ε., τις ασφαλιστικές εισφορές τους, καθώς επίσης και τις πρώτες ύλες που εισάγει και για τις οποίες πρέπει να καταβάλει cash. Αυτ΄η υπερφορολόγηση, τόσο του νοικοκυριού όσο και της επιχήρησης, δημιουργεί αυτές τις υψηλές τιμές, οι οποίες μετακυλίονται στον καταναλωτή, γι'αυτό και οι τιμές δεν πέφτουν.

Κατόπιν των ανωτέρω.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Υπάρχει συντονισμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι στρεβλώσεις στην αγορά;

2. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία στο εισόδημα και τις τιμές που υπάρχουν στην αγορα;

3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα;