2013

Aντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα

28/1/2013
Βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Αυγενάκης Λευτέρης
Θέμα: Σχεδιασμός Νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα Ιωάννη, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Υπουργό Επικρατείας, κ. Σταμάτη Δημήτρη

O επιχειηματικός κόσμος και ιδιαίτερα η μικρομεσσαία επιχείρηση που αποτελεί και την ραχοκοκαλία της Ελληνικής οικονομίας έχει φθάσει στα όρια του, απο την έλλειψη νομοθετικής προστασίας και την εκμετάλλευση της έλλειψης αυτής απο τις Τράπεζες. 

Κατα το χρονικό διάστημα της κρίσης, οι Τράπεζες με απολύτως εκβιαστικό τρόπο υπο την απειλή του αιφνίδιου και αναίτιου κλεισίματος ενήμερων δανείων, καλούσαν τις επιχειρήσεις και τις εξανάγκαζαν σε ακούσια, δήθεν συμβατική αύξηση του περιθωρίου του κέρδους του (spred) παρά το γεγονός οτι είχαν συμφωνήσει να είναι σταθερό. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αυξήσεις αυτές του spread αντιστάθμιζαν την μείωση του Euribor, με την οποία η ΕΚΤ προσπαθούσε να μετριάσει την ύφεση και σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβησαν κατά πολύ την μείωση αυτή. 

Αποτέλεσμα ήταν μέσα στην κρίση, και ενώ οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες μέσα σε κλίμα ελεύθερης πτώσεις της αγοράς και του τζίρου τους, αλλά και εξάλειψης της κερδοφορίας τους, αγωνίζονταν να διασώσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή τα ξενοδοχεία τους, αλλά και πολύτιμες θέσεις εργασίας, οι Τράπεζες σε αντιδιαστολή να αυξάνουν το περιθώριο του κερδους τους (spread) επί παλαιών συμβάσεων μέχρι και σε ποσοστό 600%!

Μέχρι σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί η αθέμιτη αυτή πρακτική που αποτελεί παράβαση του ελέυθερου ανταγωνισμού , αφού οι Τράπεζες χωρίς κανένα προηγούμενο άρχισαν να ενεργούν ενάντια στον εώς τότε ανταγωνισμό, στρεφόμενενες όλες κατά των πελατών τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υπομείνει μέχρι και σήμερα την σφοδρή οικονομική κρίση, ωστόσο μια ενδεχόμενη κατάρρευση του, θα σημάνει και κατάρρευση της χώρας. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίσει την κατάσταση αυτή με λογικό και δίκαιο τρόπο. 

Αν αυτό δε γίνει άμεσα είναι βεβαιο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές πτωχεύσεις που θα πυροδοτήσουν κύμα αγώνων σε όλη τη Χώρα κατά των τραπεζών. Το κύμα των αγώνων ενδέχεται να δημιουργήσει νέο ζήτημα αποσταθεροποίησης του Τραπεζικού συστήματος καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ευδοκίμησης τους, διότι οι περιπτώσεις αυτές είναι καταφανείς υποθέσεις εκμετάλλευσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τράπεχες έχουν επωμιστεί μια τεράστια ζημιά, λόγο PSI αλλά και λόγω της αλόγιστης χορήγηση δανείων στην οποία είχαν επιδοθεί. 

Ωστόσο, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές απο τους πολίτες που σε πολλές περιπτώσεις μονομερώς ή εκβιαστικά κινούμενες έχουν υπερχρεώσει όλα αυτά τα χρόνια τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έχουν πλεόν επιδοθεί σε παράνομες μεθόδους είσπραξης όπως οι τηλεφωνικές εταιρείες και όχι μόνο. Η τρόπος λειτουργίας των τραπεζών στην διαχείρηση των δανειοληπτών, των οφειλετών αλλά και στο σύνολο τους δείχνει την ασυδοσία με την οποία λειτουργούν.

Τελειώνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ολιγωρία αφήνοντας τις τραπεζικές ελεύθερες, με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές να εξισορροπήσουν τη ζημιά αυ΄τη, αδιαφορώντας για την καταστροφή που έχουν υποστεί εξ αυτού του λόγου οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Κατόπιν των ανωτέρω. 

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Σκοπεύεται να προβείτε και με τι χρονοδιάγραμμα σε ένα ολοκληρωμένο και κυρίως αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που να διέπει την λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, προασπίζοντας τα νοικοκυριά τους εργαζομένους και επιχειρηματίες;

2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός από πλευράς της Κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα, τόσο των στεγαστικών, όσο και μέρους των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων;