2012

Τοκογλυφία και παρανομίες στα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων αξίας

3/12/2012
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Λευτέρης Αυγενάκης
Θέμα: Τοκογλυφία και παρανομίες στα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και άλλων αντικειμένων αξίας
Προς: κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών και κ. Κωστή Χατζιδάκη, Υπουργό Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 
 Εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια έχουν ανοίξει πλέον και υπάρχουν σε κάθε γειτοιά τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, και τα ενεχυροδαωειστήρια μπορούν να ανοίξουν απλά και με μια αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και την προσκόμηση λευκού ποινικού μητρώου ή υπεύθυνη δήλωση για αυτό.

Ωστόσο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και η υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης μετά απο έρευνα έχει διαπιστωθεί σειρά παραβάσεων φοροδιαφυγής, τοκογλυφίας. Τα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν χώρο "μαύρου χρήματος" που εκτός απο τα κέρδη που χάνει το κράτος λόγω της φοροδιαφυγής αποτελούν και κίνδυνο εξαπάτησης των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα στα ενεχυροδανειστήρια χευσού συνήθως εντοπίζεται μη σωστή εκτίμηση της αξίας του χρυσού απο ζυγαριά αμφιβόλου αξιοπιστίας με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται. Απο την άλλη τα ενεχυροδανειστήρια οχημάτων διαφημίζεται η χορήγηση δανείων αντί του μηνιαίου επιτοκίου 0,75% με μοναδική εγγύηση το όχημα του ενδιαφερομένου. Ο ενεχυροδανειστής παράχει δάνειο στο μισό της αξίας του οχήματος και ο ενδιαφερόμενος καλείται να καλψει τα χρήματα που δόθηκαν ως δάνειο, τον τόκο των χρημάτων, το κόστος για μικτή ασφάλιση,την 24ωρη στάθμευση και φύλαξη του οχήματος του και τα έξοδα φακέλου. Η παροχή δανείου γίνεται για έναν εώς και τρείς μήνες συνήθως και εάν δε μπορεί να το αποπληρώσει ο ιδιοκτήτης του οχήματος παρέχεται και άλλη προθεσμία ενός τριμήνου. Η επιβάρυνση για την παροχή δανείου μπορεί να φθάσει απο το 45% εώς και το 150% ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου.

Επιπροσθέτως, το Κράτος θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις επιχειρήσεις καθώς την δυνατότητα μέσω του Ταχιδρομικού Ταμιευτηρίου να παρέχει δάνεια σε ενέχυρα εώς 5.000 ευρώ με επιτόκιο εώς 10%. 

Καθώς η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, είναι χρέος απο πλευράς της Πολιτείας να αποτρέψει την εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας των συμπολιτών μας απο επιτήδειους.

Κατόπιν των ανωτέρων, 

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

1. Εάν τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, σχεδιάζουν τακτικούς ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργά τους;

2. Εάν υπάρχει σχεδιασμός απο πλευράς των Υπουργείων ώστα να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού για να ενέχυρα απο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να στραφούν οι πολίτες προς τον κρατικό ενεχυροδανεισμό;

3. Εάν υπάρχει σχεδιασμός ώστα να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης των εν λόγω καταστημάτων;