2012

Εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου

2/10/2012
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Ν.Δ., κ. Λευτέρης Αυγενάκης
Θέμα: Εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου
Προς: κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών.
 
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο πακέτο των περικοπών των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζεται από το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, η εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης από 125 ευρώ που κυμαίνεται για 1.000 λίτρα καυσίμου θα εκτοξευθεί στα 330 ευρώ όπως θα ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Η τιμή διάθεσης του υγραερίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,15 και 1,25 ευρώ το λίτρο και θα είναι φθηνότερο από 0,20 έως 0,40 ευρώ από το πετρέλαιο.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει την οικονομική «αφαίμαξη» πολλών πολιτών, οι οποίοι, λόγω του γεγονότος ότι διανύουν πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό τους προέβησαν στην υγραεριοκίνηση. Βάση των επίσημων στοιχείων του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος από τα 4.074 Ι.Χ. που είχαν τοποθετήσει το 2010 συσκευές υγραεριοκίνησης, το 2011 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως 501% με 24.525 Ι.Χ. να εφαρμόζουν τη λύση της «υγραεριοκίνησης». Το οκτάμηνο του 2012 τα Ι.Χ. που έχουν ήδη εφοδιαστεί με συσκευές υγραεριοκίνησης ανέρχονται σε 27.478 Ι.Χ. καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο, περσινό διάστημα 65,2%.

Επειδή, η εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του Υγραερίου με την τιμή του πετρελαίου θα προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό πολιτών, σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους που τους έχουν επιβληθεί,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να προβείτε στην εξίσωση της τιμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με την τιμή του πετρελαίου;

Έχουν αξιολογηθεί από μέρους σας οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης;