2012

Διακίνηση επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά

24/2/2012
Βουλευτής Δημοκρατικής Συμμαχίας Ηρακλείου, κ.Λευτέρης Αυγενάκης
Θέμα: Διακίνηση επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά
Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αντρέα Λοβέρδο

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΕΦΕΤ το προηγούμενο καλοκαίρι, ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο E.coli O157 σε κατεψυγμένο κιμά βοδινού κρέατος. Αν και ο ΕΦΕΤ δήλωσε πως το στέλεχος που ανιχνεύθηκε δεν είναι τελικά το ίδιο με εκέινο που προκάλεσε θανάτους στην Γερμανία, εντούτοις είναι εξίσου επικίνδυνο και για το λόγο αυτό απαιτήθηκε η άμεση ανάκληση - απόσυρση του προϊόντος.

Μέχρι σήμερα όμως, οι ποσότητες των τροφίμων αυτών δεν έχουν καταστραφεί και η αλυσίδα που διακινούσε τα προϊόντα πιέζει για την επιστροφή τους στην κατανάλωση, μετά και από τη διενέργεια μικροβιολογικών αναλύσεων ανεξάρτητων ελεγκτικών Ινστιτούτων.

Ταυτόχρονα, έλαβε χώρα και η παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ κ.Νυχά, πυροδοτώντας σενάρια για άσκηση πιέσεων περί συγκάλυψης της υπόθεσης, παρά τη δήλωσή του ότι αιτία παραίτησης ήταν προσωπικοί λόγοι.

Με πρόσφατη ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ συγχωνεύεται με δύο άλλους οργανισμούς και ουσιαστικά απαξιώνεται, παρά το γεγονός ότι βρίθουν περιστατικά ελληνοποιήσεων προϊόντων και επικίνδυνων νοθειών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πού βρίσκονται σήμερα τα μολυσμένα προϊόντα που είχαν ανακληθεί;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός για άμεση καταστροφή τους;
  3. Προτίθεστε να διατάξετε ΕΔΕ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας;