2012

Συνεχίζεται η άσκηση πίεσης με αθέμιτα μέσα, από εισπρακτικές εταιρίες προς οφειλέτες

20/1/2012
Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ., Α’ Θεσσαλονίκης, Κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης
Θέμα: Συνεχίζεται η άσκηση πίεσης με αθέμιτα μέσα, από εισπρακτικές εταιρίες τραπεζών προς αδύναμους οφειλέτες
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Μουρμούρα

Κύριε  Υπουργέ,

οι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών, συνεχίζουν να ενοχλούν καθημερινά ακόμα και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στα αρμόδια Ειρηνοδικεία. Χρησιμοποιώντας κακόβουλες πρακτικές και λεξιλόγιο, τηλεφωνούν μέχρι και δέκα φορές σε μια μέρα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ενώ έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου που απαλλάσσει τον οφειλέτη, ενοχλώντας ακόμη και ανυποψίαστα άτομα του περιβάλλοντος των οφειλετών.

Όταν οι οφειλέτες τούς αναφέρουν ότι περιμένουν τη συζήτηση της αίτησης ή την έκδοση της απόφασης, παίρνουν την απάντηση ότι και μετά την απόφαση, θα συνεχισθούν οι οχλήσεις.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμη και μετά την εξόφληση ληξιπρόθεσμής οφειλής, να ενοχλείται ο πελάτης τους, λόγω μη ύπαρξης επαρκούς ενημέρωσης των εταιρειών αυτών από τις Τράπεζες, για την τακτοποίηση της οφειλής.

Καταγγέλλεται επίσης, ότι ορισμένες τράπεζες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ καταβάλλονται σε λογαριασμούς των ανέργων και έτσι παρακρατούν αυθαίρετα ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων, σημειώνοντας ότι έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από ανέργους που έμειναν χωρίς επίδομα για να περάσουν τον μήνα.

Ερωτάσθε  κύριε  Υπουργέ :

  1. Σε ποια μέτρα θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων προς τις εισπρακτικές ιδιωτικές εταιρείες που παραβιάζουν, με τις πρακτικές που περιγράφονται, κάθε ορθολογική και καλοπροαίρετη βούληση των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες;
  2. Προτίθεσθε να ενεργοποιήσετε τις εταιρείες αυτές και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο; Εάν ναι, σύμφωνα με ποιο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας ;