2011

Ανάγκη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο του μαστού

21/11/2011
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη
Θέμα: Ανάγκη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο του μαστού
Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Κύριε Υπουργέ, 
Με σημείο αναφοράς μετρήσεις που δημοσιεύονται σε ιατρικές μελέτες για τον καρκίνο, με αναγκαία την εδραίωση της άποψης πως ο καρκίνος αποτελεί συχνά μια ιάσιμη νόσο, αλλά και  με την ανάγκη αποτελεσματικής δράσης σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου, εκφράζω την ανησυχία μου για το θέμα του καρκίνου του μαστού που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα  αυξανόμενη συχνότητα  περιστατικών. 
Είναι κοινή η διαπίστωση πως η εφαρμογή ειδικής εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο του μαστού γίνεται πλέον αναγκαία, αφού η νόσος αγγίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και δημιουργεί, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες μορφές καρκίνου, τραγικές ανθρώπινες απώλειες και ταυτόχρονα σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. 
Χρειάζεται λοιπόν σύγχρονη και ολοκληρωμένη προληπτική, θεραπευτική και μεταθεραπευτική πολιτική και μια παράλληλη λειτουργική υποδομή που θα συντονίζει την προσπάθεια, θα καταγράφει με αξιοπιστία το ρυθμό προόδου της και θα αξιολογεί τις ενεργές πολιτικές ως προς το τελικό αποτέλεσμα, που είναι η μείωση των ποσοστών της νόσου. 
Με τον καρκίνο του μαστού να αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, 
Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Υπάρχει στοχευμένο εθνικό σχέδιο δράσης για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου; 
  2. Έχετε αποκαταστήσει τις ελλείψεις του συστήματος υγείας μεταξύ των οποίων η ανάγκη λειτουργίας Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς για την  αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος;