2011

Χρεώσεις διαδικτύου από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εν αγνοία καταναλωτών

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης
Θέμα: Χρεώσεις διαδικτύου (internet) από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εν αγνοία και χωρίς προηγούμενη έγκριση των καταναλωτών
Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση 


Η σημασία και η χρησιμότητα του διαδικτύου (internet) στην καθημερινότητά μας καθίσταται αδιαμφισβήτητη και εξαιρετικά πολύτιμη.
 
Παράλληλα η εξέλιξη της τεχνολογίας και η δυνατότητα χρήσης του internet μέσω κινητών τηλεφώνων, διευκολύνει ακόμη περισσότερο την αμεσότητα της πρόσβασης των χρηστών στις διαδικτυακές λειτουργίες. 
 
Τους τελευταίους μήνες όμως ακολουθείται μια ανορθόδοξη πρακτική, επιπλέον χρεώσεων των λογαριασμών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, με ποσά που αντιστοιχούν στη χρήση της υπηρεσίας παροχής internet μέσω κινητού τηλεφώνου, με κόστος 1 ευρώ ανά ημέρα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις εταιρείες εν αγνοία και χωρίς προηγούμενη έγκριση των καταναλωτών. 
 
Παράλληλα όμως παρατηρείται το φαινόμενο η εν λόγω υπηρεσία να ενεργοποιείται αυτόματα στις περιπτώσεις ενημέρωσης-αναβάθμισης ορισμένων λειτουργικών συστημάτων των έξυπνων (smart phones) και άλλου τύπου συσκευών, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις λανθασμένης πληκτρολόγησης και εκ παραδρομής σύνδεσης με το internet, χωρίς δηλαδή να γίνεται ουσιαστική χρήση της υπηρεσίας. Αμέσως μετά, αποστέλλεται μήνυμα εκ των υστέρων ενημέρωσης, ότι ήδη πραγματοποιήθηκε σύνδεση στο internet, η οποία στη συνέχεια παρέχεται, με τη μορφή δήθεν προσφοράς στους χρήστες για το υπόλοιπο 24ωρο, αφού προηγουμένως όμως αυτοί έχουν ήδη χρεωθεί με 1 ευρώ.
 
Είναι σίγουρο ότι η ανωτέρω υπηρεσία δεν απευθύνεται σ' αυτούς που συνειδητά χρησιμοποιούν το internet μέσω κινητού τηλεφώνου, σαν εργαλείο της καθημερινότητάς τους, γιατί οι συγκεκριμένοι είναι βέβαιο ότι θα επέλεγαν μια υπηρεσία μηνιαίας χρέωσης με πολύ μικρότερο κόστος.
 
Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη υπηρεσία εφόσον προσφέρεται και σε χρήστες καρτοκινητών, καθιστά ανεξέλεγκτη και χωρίς εποπτεία την πρόσβαση στο internet από εφήβους και παιδιά νεαρότερης ηλικίας, που κυρίως χρησιμοποιούν καρτοκινητά, αφού οι γονείς δεν έχουν λάβει γνώση της συγκεκριμένης πρακτικής.     
 
Στους καταναλωτές που απευθύνονται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη πρακτική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη χρέωση του λογαριασμού τους με ποσό που μπορεί να ξεπερνά και τα 10€, προτείνεται απλά είτε να αιτηθούν διακοπής της συγκεκριμένης υπηρεσίας είτε να επιλέξουν, πλέον συνειδητά, κάποιο άλλο από τα προγράμματα πρόσβασης στο internet μέσω κινητού, που οι ίδιες παρέχουν.
 
Η διάσταση του ανωτέρω φαινομένου εξ' αιτίας αυτής της αυθαίρετης πρακτικής είναι σοβαρή και ενέχει στοιχεία άδικης επιβάρυνσης αν όχι και εξαπάτησης των καταναλωτών, οι οποίοι χωρίς την θέλησή τους και χωρίς προγενέστερη ενημέρωσή τους, χρεώνονται για υπηρεσίες που δεν επιθυμούν.
 
Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
  1. Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;
  2. Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβουν για την προστασία των καταναλωτών από ανεπιθύμητες και άδικες χρεώσεις;
  3. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που να αποτρέπουν ανάλογες πρακτικές που ακολουθούνται από τις εν λόγω εταιρείες;