2011

Ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη για ακόμα μια χρονιά

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Θέμα: Ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη για ακόμα μια χρονιά
Προς: Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Ιωάννη Διαμαντίδη, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτριο Ρέππα και Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


Η έναρξη της θερινής περιόδου βρίσκει για μία ακόμη χρονιά τη Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκά απομονωμένη, καθώς προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως δρομολόγια που να συνδέουν την πόλη με τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου.
Μέχρι στιγμής εκτελείται μόλις ένα δρομολόγιο πλοίου από τη Θεσσαλονίκη για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Βαθύ Σάμου. Μολονότι αναμένεται η δρομολόγηση δύο ακόμη πλοίων, τα δρομολόγιά τους δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν είναι δυνατές οι κρατήσεις θέσεων για επιβάτες και οχήματα.
Εκτός αυτού, εκκρεμεί και η δρομολόγηση πλοίου που να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Δωδεκάνησα, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται ούτε από ναυτιλιακές εταιρείες ούτε από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Να σημειωθεί επιπλέον πως, παρά τις δεσμεύσεις ακτοπλόων ότι θα προχωρούσαν σε μείωση των ναύλων έως 10% από την 1η Ιουνίου, λόγω της κατάργησης τελών υπέρ τρίτων, μέχρι στιγμής οι ναύλοι παραμένουν σταθεροί, όπως διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους, αυξημένοι περίπου κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Θα επισπευτεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Αιγαίου (Σποράδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο), προκειμένου να μην περάσει η πόλη μια ακόμη κρίσιμη τουριστική περίοδο ακτοπλοϊκά απομονωμένη;
  2. Από πότε θα ισχύσει η μείωση του 10% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;