2011

Η Κάρτα του Πολίτη

Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.
Θέμα: Η Κάρτα του Πολίτη
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννη Ραγκούση


κ. Υπουργέ,
Σοβαρούς προβληματισμούς και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, το τελευταίο διάστημα, η πρόθεσή σας να δημιουργήσετε και να εισάγετε στην καθημερινή μας ζωή την "Κάρτα του Πολίτη".
Σύμφωνα με πληροφορίες και του υπουργείου σας, η εν λόγω κάρτα θα περιλαμβάνει εκτός από τα στοιχεία ταυτότητας και ένα πλήθος άλλων προσωπικών, βιομετρικών αλλά και ευαίσθητων, ενδεχομένως, δεδομένων. Ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός δημοτολογίου, ο ενιαίος εκλογικός αριθμός, βιομετρική φωτογραφία και αποτυπώματα φαίνεται πως θα εμπεριέχονται σε ένα "τσιπάκι", που θα ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη.
Αρχικά, η κάρτα αυτή, όπως έχετε προαναγγείλει, πρόκειται να αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα των πολιτών και να χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και ως ταξιδιωτικό έγγραφο εντός Ζώνης Σένγκεν. Στη συνέχεια, όμως, η Κάρτα του Πολίτη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε σύνδεση με τον ιατρικό φάκελο του κατόχου ή ακόμα και στις καθημερινές αγορές των πολιτών, με την ενσωμάτωση της κάρτας αποδείξεων σε αυτήν.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πλήθος προβληματισμών, επιφυλάξεων, ενστάσεων και έντονων αντιδράσεων για την Κάρτα του Πολίτη σε πολλές, και με διαφορετική προσέγγιση, ομάδες πολιτών. Πιο αναλυτικά, υπό αμφισβήτηση έχουν τεθεί, μέχρι στιγμής, τα εξής:
  1. Ο βαθμός διασφάλισης όλων των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη, τα οποία θα βρίσκονται ενσωματωμένα στην κάρτα, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της, έτσι ώστε αυτά να μη γίνουν βορά στα χέρια απατεώνων, εγκληματιών ή ακόμα και τρομοκρατών
  2. Η πιθανή αποτύπωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως ο ιατρικός φάκελος και το ιστορικό υγείας του κάθε πολίτη στην κάρτα και η ενδεχόμενη διαρροή αυτών εκτός των κρατικών μηχανισμών του ΕΣΥ, προς χρήση από τρίτους για εξυπηρέτηση ποικίλων σκοπών και συμφερόντων. 
  3. Η ενδεχόμενη καταγραφή όλων των καταναλωτικών προτιμήσεων, των συνηθειών και δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην εν λόγω κάρτα, εάν αυτή απορροφήσει την κάρτα αποδείξεων-αγορών.
Οι παραπάνω δε πληροφορίες εάν συγκεντρωθούν και υποστούν την ανάλογη επεξεργασία, εύκολα συνθέτουν το προφίλ του κάθε πολίτη, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος πώς, από ποιον και για ποιους ακριβώς σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Τέλος, έντονες είναι οι θρησκευτικές αντιρρήσεις που υπάρχουν -οι οποίες δεν αναιρούνται από τη μη χρήση γραμμωτού κώδικα (barcode)- και προέρχονται από πλήθος πιστών και κληρικών, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά και στην Ιερά Σύνοδο. Ενδεικτική αυτών των αντιδράσεων ήταν η πολυπληθής συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, έξω από τη Βουλή, εκκλησιαστικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών και κληρικών, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στην Κάρτα του Πολίτη.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο σας έχει δώσει ως απάντηση σε όλα αυτά μόνο αόριστες "διαβεβαιώσεις", χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση και επεξήγηση και έχει να επιδείξει πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα μόνο ένα αόριστο, γενικόλογο και συνοπτικό κείμενο προς δημόσια διαβούλευση, το οποίο επίσης έτυχε έντονης κριτικής, απαξιωτικών και καταγγελτικών σχολίων πολλών πολιτών.
Κατόπιν τούτων,

Επερωτάσθε:

  1. Προτίθεστε, εν τέλει, να προχωρήσετε στη δημιουργία και διάθεση της Κάρτας του Πολίτη;Εάν ναι,
  2. Δεσμεύεστε ότι θα εξετάσετε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις ενστάσεις και αντιρρήσεις;
  3. Προτίθεστε να ενσωματώσετε στην Κάρτα του Πολίτη και την κάρτα αποδείξεων;
  4. Σε ποιες ακριβώς διαδικασίες, με ποιο τρόπο και για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιείται η Κάρτα του Πολίτη; Θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
  5. Θα διασφαλίσετε απόλυτα ότι τα όποια δεδομένα περιέχονται στην Κάρτα του Πολίτη θα χρησιμοποιούνται -σύμφωνα και με τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- αυστηρά από συγκεκριμένη υπηρεσία του κράτους και για συγκεκριμένους σκοπούς, τα οποία ο πολίτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων;
  6. Πώς θα εξασφαλίσετε ότι θα είναι μηδενικός ο κίνδυνος τα όποια στοιχεία και πληροφορίες που θα περιλαμβάνει η εν λόγω κάρτα να υποκλαπούν και να περιέλθουν στην κατοχή του οποιουδήποτε; 
  7. Θα δεσμευτείτε ότι η Κάρτα του Πολίτη θα είναι τουλάχιστον προαιρετική;