2011

Προστασία Ελλήνων Καταναλωτών από τους κινδύνους των μεταλλαγμένων τροφίμων

Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.
Θέμα: Προστασία Ελλήνων Καταναλωτών από τους κινδύνους των μεταλλαγμένων τροφίμων και τον πλημμελή έλεγχο σε εισαγόμενα βρώσιμα προϊόντα.
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη και Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο


Τελευταία, όλο και περισσότερες έγκυρες επιστημονικές αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση για το πώς ακατάλληλα τρόφιμα βρίσκουν το δρόμο τους προς το καθημερινό μας τραπέζι.
Το πρόβλημα εστιάζεται αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι αντιστάσεις απέναντι στην "εισβολή" των μεταλλαγμένων αρχίζουν να κάμπτονται μετά τις έντονες πιέσεις από πολυεθνικούς κολοσσούς -όπως φάνηκε από το πράσινο φως που πήρε τόσο η "παλαιάς τεχνολογίας" γενετικά τροποποιημένη πατάτα της BASF όσο και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της MONSANTO (-ενώ μια σειρά άλλων μεταλλαγμένων περιμένουν επίσης την έγκρισή τους).
Την ίδια στιγμή, οι ελκυστικές τιμές των ζωοτροφών που εμπεριέχουν μεταλλαγμένα -μέχρι και 15% φθηνότερες- έχουν ως συνέπεια αυτές να φτάνουν στο καθημερινό μενού, μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Το γεγονός δε ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση, ούτε σ΄ αυτές αλλά ούτε και στο τελικό προϊόν, συντελεί στο να «απενοχοποιείται» ενίοτε η χρήση τους στη συνείδηση αγροτών και κτηνοτρόφων. Ακόμα και η πρόσφατη αύξηση με το ελάχιστο, μέχρι σήμερα, ποσοστό 1% του "ανεκτού" ορίου της επιμόλυνσης βιολογικών προϊόντων με μεταλλαγμένα κατατείνει σε μια "de facto" αποδοχή των μεταλλαγμένων ακόμα και από όσους θέλουν να αντισταθούν και να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση.
Και ενώ υπάρχει αυτή η παγκόσμια μεθόδευση αποδοχής των μεταλλαγμένων, η Ελλάδα -η χώρα που οφείλει να αντισταθεί γιατί πρωτίστως διαθέτει «κουλτούρα» τροφής, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά- έχει χαθεί σε ένα κυκεώνα πολυκερματισμένης νομοθεσίας, με έκδοση νομοθετημάτων από κάθε δημόσια αρχή με αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, επίσημο έλεγχο και κεντρικό συντονισμό του ελέγχου αυτού.
Έχουμε ως χώρα καθυστερήσει πάρα πολύ στην καθιέρωση ενός ειδικού κρατικού σήματος (ευδιάκριτου, κατανοητού από όλους τους πολίτες αλλά και υποχρεωτικού χαρακτήρα) για προϊόντα που έχουν αποκλείσει κάθε είδους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς από κάθε διαδικασία της παραγωγής, έτσι ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει τι τρώει αλλά και οι παραγωγοί να παραδειγματιστούν και να ωθηθούν προς προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένες ουσίες.
Συνεχίζουμε να έχουμε πολυδιασπασμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς αντί να εκχωρήσουμε την εποπτεία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στον ΕΦΕΤ ώστε αυτός να μετεξελιχθεί σε ένα επιτελικό όργανο παραγωγής πολιτικής, εποπτείας και ελέγχου εισαγομένων και όχι μόνο τροφίμων από τρίτες χώρες.
Είμαστε ουραγός, με ποσοστό 2%, στην κατάθεση έγκυρων δειγμάτων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), Αρχή που ελέγχει τις διοξίνες ενώ το αντίστοιχο της Γερμανίας είναι 17% και της Ιρλανδίας 9,6%. Επιπλέον, ο Δημόκριτος συνεχίζει να είναι το μόνο επίσημο εργαστήριο ελέγχου διοξινών με αποτέλεσμα τη μη επαρκή αλλά και έγκαιρη διάγνωση και απόσυρση επικίνδυνων παρτίδων. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ δεν έχει σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης και ελέγχου των εισαγωγών με αποτέλεσμα μολυσμένες παρτίδες να κυκλοφορούν ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά και να καταναλώνονται από τον ανυποψίαστο καταναλωτή πριν ο κίνδυνος αρχίσει να κινητοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τέλος, ας σημειωθεί ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία: πρόκειται για τις χρωστικές και συντηρητικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πολλά δημοφιλή φαγητά που τρώνε τα παιδιά και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους τόσο βραχυπρόθεσμα (αλλεργίες-άλγη) όσο και μακροπρόθεσμα (καρκινογενέσεις). Ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν κάποιο ιστορικό, οι χρωστικές και συντηρητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά -γνωστές στο πλατύ κοινό με το γράμμα Ε που συνοδεύεται από ένα αριθμό- μπορούν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα, υπερδραστηριότητα και καταστάσεις θυμού. Τα Ε εμπεριέχονται σε περίπου 40% των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά όπως γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες, τσιπς, αναψυκτικά, γλυκίσματα, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια και πολλά άλλα σε ποσότητες που μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 κιλά ετησίως ανά άτομο!

    Κατόπιν όλων των ανωτέρω, επερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Πότε προτίθεστε να καθιερώσετε επίσημη κρατική σήμανση για τα προϊόντα που είναι πλήρως ελεύθερα από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς;
  2. Σκοπεύετε να αναδιαρθρώσετε τον ΕΦΕΤ (στελεχιακά και νομοθετικά) ώστε να έχει εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία;
  3. Πώς σκοπεύετε να συντονίσετε τις ενέργειές σας στην ΕΕ ώστε να αντιστραφούν οι αποφάσεις για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων αλλά και να αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω αρνητικών αποφάσεων για την υγεία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών;
  4. Πως σκοπεύετε να εναρμονίσετε τους ήδη υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε αυτοί να είναι γρήγοροι και αποτελεσματικοί;