2011

Έλλειμμα υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης
Θέμα: Έλλειμμα υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα ΚατσέληΗ περιοχή των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη πληθυσμιακή αύξηση. Λόγω της πολεοδομικής της επέκτασης, της ανοικοδόμησης σύγχρονων συγκροτημάτων κατοικιών και της εγγύτητας της με σημαντικούς χώρους παραγωγικής δραστηριότητας (π.χ. ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης), προσελκύει νέες οικογένειες οι οποίες επιλέγουν να εγκατασταθούν και να ζήσουν σ' αυτή.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές Υγείας, με πόρους της Ελληνικής Πολιτείας ή τη συνεισφορά μεγάλων ευεργετών, όπως στην περίπτωση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου". Στην εν λόγω περιοχή η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ασκείται κυρίως από τις "Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α." σε Εύοσμο και Αμπελόκηπους και τελευταία από το "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου" που εγκαινιάσθηκε το Μάρτιο του 2009.

Δυστυχώς όμως όλες οι προαναφερόμενες μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, σήμερα δυσλειτουργούν λόγω υποστελέχωσης, με τις ουρές αναμονής στα επείγοντα περιστατικά και τις λίστες αναμονής για τακτικές εξετάσεις, να δημιουργούν "ασφυξία", απογοήτευση και ανασφάλεια, τόσο στους ασθενείς όσο και στο υπάρχον προσωπικό.  

Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" εκτός των πολυάριθμων κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, προσέρχονται και περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι εφημερίες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών να είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Η εν λόγω κατάσταση επιβαρύνεται λόγω της ελλειμματικής και αναποτελεσματικής λειτουργίας των προαναφερόμενων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα απλά περιστατικά ή εξετάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από αυτές, να παραπέμπονται στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Το "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", παρά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πολλών ειδικοτήτων ιατρών, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Η προοδευτική του υποβάθμιση, περιορίζει τη λειτουργία του κυρίως σε πρωινή βάρδια, διεκπεραιώνοντας κατά βάση απλές διαδικασίες συνταγογραφήσεων.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργίας του "Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", είχα καταθέσει στο παρελθόν την υπ' αριθ.: 9774/06-05-2010 σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς την τότε Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε. Άραγε γιατί ;

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του "Ι.Κ.Α. Ευόσμου", όπου το ακτινολογικό τμήμα έχει κλείσει λόγω απουσίας ακτινολόγου, ενώ εδώ και έξι μήνες παραμένει χωρίς πνευμονολόγο, παιδίατρο και ψυχίατρο στην απογευματινή βάρδια. Παράλληλα η λίστα αναμονής τακτικών προγραμματισμένων εξετάσεων σ' αυτό, υπερβαίνει τον ένα μήνα.

Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

  1. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στην ορθολογική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής ;
  2. Πότε και με ποιόν τρόπο προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να καλύψουν τις ανάγκες σε ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού, στο "Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου", στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. Ευόσμου και Αμπελοκήπων και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ;
  3. Γιατί οι πολίτες να εξακολουθούν να πληρώνουν το "χαράτσι" των πέντε (5) ευρώ για υπηρεσίες δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο σε μονάδες περίθαλψης στις οποίες υφίστανται ταλαιπωρία, πλημμελή εξυπηρέτηση και απουσία βασικών εχεγγύων υγειονομικής ασφάλειας ;