2010

Εγκατάλειψη του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Θεσσαλονίκη

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Α' Θεσσαλονίκης, κ. Χρύσα Αράπογλου
Θέμα: Εγκατάλειψη του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Θεσσαλονίκη
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη και Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννη Ραγκούση.
Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο και στοίχισε στους δημότες της Θεσσαλονίκης 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.
Σημαντικά κομμάτια του δικτύου, που βρίσκονται πάνω σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, είτε εξαιτίας της απερισκεψίας των οδηγών είτε λόγω της ελλιπούς συντήρησης τους από τις Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα:
  • Τα πλαστικά διαχωριστικά που ήταν βιδωμένα στην άκρη για να καθορίζουν τα όρια του ποδηλατοδρόμου στην πλειονότητα τους έχουν εξαφανιστεί.
  • Η κόκκινη άσφαλτος χρησιμοποιήθηκε για να κάνει διακριτό τον ποδηλατόδρομο από τους οδηγούς έχει ξεθωριάσει με αποτέλεσμα δύσκολα να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο οδόστρωμα.
  • Οι ποδηλατόδρομοι ειδικά τις βραδινές ώρες με ανοχή των αρμοδίων συνεχίζουν να μετατρέπονται σε παρκινγκ αυτοκινήτων.

Είναι αλήθεια ότι ο συγκεκριμένο έργο, στον ένα χρόνο της λειτουργίας του, ενθάρρυνε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν το ποδήλατο και έφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των χρηστών του ποδηλάτου για μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης. Δεδομένης λοιπόν αυτής της αύξησης, η εγκατάλειψη του έργου καθημερινά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Πώς και πότε θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συντήρησης των ποδηλατοδρόμων;
  2. Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην κατασκευή τους και με ποιο χρονικό ορίζοντα; Υπάρχει πρόθεση για επέκταση και πότε θα δρομολογηθεί αυτή;.
  3. Θα ενταθεί η αστυνόμευση του έργου από τις δημοτικές υπηρεσίες, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια σημαντική χαλάρωση;