2010

Η ανάγκη μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε πάρκο πράσινου

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης
Θέμα:Η ανάγκη μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα) σε πάρκο πράσινου και ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα.
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Ιωάννη Διαμαντίδη


Από τότε που έκλεισε η Λιπασματοβιομηχανία Δραπετσώνας, η εξαίσιου κάλλους παραθαλάσσια περιοχή, που έμεινε ελεύθερη, ακόμα δεν έχει καθαρισθεί και αποδοθεί στους κατοίκους ως χώρος πρασίνου και μοναδικής πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα.

Αντίθετα, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της περιοχής σχεδιάζουν, σε συνεργασίαμε τον ΟΛΠ και με ευθύνη της Κυβέρνησης, να προωθήσουν διάφορα κερδοσκοπικά σχέδια «τσιμεντοποίησης» και «εμπορευματοποίησης» της περιοχής προς άντληση υπέρογκων υπεραξιών. Ανάμεσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων, Ναυτιλιακού Κέντρου, πράγμα που θα έχει επιβαρυντικές και καταστρεπτικές συνέπειες για τους γύρω υποβαθμισμένους Δήμους και τους δεινοπαθούντες κατοίκους τους.

Επειδή, είναι απόλυτη ανάγκη η οικολογική και πολιτιστική αναβάθμιση της δοκιμαζόμενης περιφέρειας της Β’ Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. Ποιοι είναι πολύ συγκεκριμένα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το μέλλον του χώρου  των πρώην Λιπασμάτων;
  2. Σκοπεύουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για τη μετατροπή των εκατοντάδων στρεμμάτων των πρώην Λιπασμάτων σε μεγάλο υπερτοπικό πάρκο πρασίνου, ιστορικής μνήμης και ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα;