2010

Σε πλήρη απαξίωση οδηγούνται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)

Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ.: Μιχάλης Κριτσωτάκης, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατιάδου-Πασχαλίδου
Θέμα: Σε πλήρη απαξίωση οδηγούνται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)
Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη


Ο πρώτος μήνας της νέας σχολικής χρονιάς ολοκληρώνεται αλλά η εικόνα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει να είναι τραγική παρά τις περί αντιθέτου επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργείου σας. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή τους (18 χρόνια τώρα) η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα ΚΠΕ κλειστά.

Το Υπουργείο μετέθεσε την ευθύνη στελέχωσης των ΚΠΕ στις Περιφερειακές Δ/νσεις και αυτή τη στιγμή τα κενά στις Παιδαγωγικές Ομάδες σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολλά (παρά τον περιορισμό του αριθμού τους), οι Διαχειριστικές Επιτροπές δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ΚΠΕ.

Αρκετές Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν ανακοινώσει παράταση θητείας των Εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν, ενώ τους είχε ζητηθεί να δηλώσουν επιθυμία παράτασης της θητείας τους από τον Ιούνιο 2010. Εκπαιδευτικοί που η θητεία τους παρατείνεται δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τα σχολεία τους αφού δεν έχουν τοποθετηθεί άλλοι εκπαιδευτικοί στη θέση τους, ενώ άλλοι συνταξιοδοτούνται στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα η φυγή εκπαιδευτικών από τα ΚΠΕ παίρνει δραματικές διαστάσεις τόσο λόγω έλλειψης κινήτρων και επιπλέον επιβαρύνσεων (ωράριο, εργασία τα  Σαββατοκύριακα, αποστάσεις και τους μόνιμους τόπους κατοικίας κλπ) όσο και λόγω της πλήρους απαξίωσής των ιδίων, του έργου τους αλλά και της ίδιας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Πολιτεία, καθώς και λόγω των περικοπών των αποδοχών τους – συνέπεια της εφαρμογής του μνημονίου που υιοθέτησε η κυβέρνησή σας.

Στην Κρήτη μόνο σε δύο ΚΠΕ έχουν συμπληρωθεί οι 5μελείς παιδαγωγικές ομάδες (Αρχανών και Γουβών) –τα πλησιέστερα στην πόλη του Ηρακλείου. Τα υπόλοιπα είτε είναι κλειστά (Βάμου), είτε καλούνται να λειτουργήσουν με 2 ή 3 μέλη (Ρούβα, Ανωγείων) ή ακόμα και μόνο με τον Υπεύθυνο (Ιεράπετρας, Νεάπολης)!

Επίσης πολλά ΚΠΕ δεν μπορούν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς λειτουργικών εξόδων (ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφώνου κλπ.).

Επειδή τα ΚΠΕ και οι εκπαιδευτικοί που τα στελεχώνουν επιτελούν σημαντικό παιδαγωγικό, διδακτικό και επιμορφωτικό έργο στην εκπαίδευση για την αειφορία, η οποία αποτελεί θεμέλιο για τη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη.

Επειδή η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση –ιδιαίτερα των μαθητών– είναι αναγκαία στη χώρα μας, καθώς απαιτείται  να αλλάξουν συνειδήσεις και στάσεις ζωής των πολιτών, αφού έχουμε σοβαρό έλλειμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την κάλυψη των κενών θέσεων στα ΚΠΕ ώστε να ξεκινήσει και άμεσα η λειτουργία τους;  Εξετάζουν την πρόταση της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  (ΠΕΕΚΠΕ) για κάλυψη των κενών με τυχόν υπεράριθμους  εκπαιδευτικούς της κάθε περιφέρειας που θα επιθυμούσαν να υπηρετήσουν σε αυτά;
2. Είναι στις προθέσεις τους η προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε αυτά, καθώς και η παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς ώστε να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα προαναφερόμενα φαινόμενα;
3. Θα προχωρήσουν στην άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των ΚΠΕ ώστε να γίνει εφικτή η ομαλή λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι σε αυτά να μπορούν απρόσκοπτα να επιτελούν το τόσο σοβαρό και σημαντικό έργο τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης  Κριτσωτάκης
Τάσος  Κουράκης
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία