2010

Τεράστια ακρίβεια και δυσβάσταχτο κόστος ζωής

Βουλευτής Ν.Δ. Αχαϊας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος
Θέμα: Τεράστια ακρίβεια και δυσβάσταχτο κόστος ζωής
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Ακριβότερη και από...τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 40%.

Είναι προφανής η αιτία αυτής της κατάστασης: Στην Ελλάδα, οι κερδοσκόποι έχουν βρει τον παράδεισό τους χάρη στην...υπέρλαμπρη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Οι τιμές ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και μετά την πρόσφατη λαίλαπα μέτρων με τα οποία «ξεκληρίζει» τον ελληνικό λαό η Κυβέρνηση, το τελευταίο, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, είναι να θέσει σε λειτουργία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μειωθούν οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βενζίνη καθώς η έτσι κι αλλιώς ανοδική τάση σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, εκτίναξαν περισσότερο από 50% τις τιμές των καυσίμων σε διάστημα ενός έτους(Μάρτιος 2009-Μάρτιος 2010), ενώ η αύξηση των τιμών για το ίδιο χρονικό διάστημα στο μέσο όρο των Κρατών-μελών της Ε.Ε ήταν στο 20,2%.

Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός της Ελλάδος γιγαντώνεται και αντιστρόφως ανάλογα, διαλύει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Τον περασμένο Μάρτιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% όταν ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης ήταν στο 1,4%. Αντίστοιχο χάσμα υπήρχε και τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο ελληνικός πληθωρισμός άγγιξε το 2,9% σε αντίθεση με το 0,9% των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς το «ράλι» της αισχροκέρδειας συνεχίζεται και σε δευτερεύουσες υπηρεσίες: Σύμφωνα με την καθιερωμένη μηνιαία έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια τον περασμένο Μάρτιο ανέβασαν τις τιμές κατά 3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, την ώρα που στις άλλες χώρες της Ε.Ε η αύξηση ήταν μόλις 1,1%. Ανοδική τάση παρουσιάστηκε και στις τιμές των κομμωτηρίων, όπου σημειώθηκε αύξηση 4,9% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 1,5%.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να μειωθούν οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες;
  2. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα και μακροπρόθεσμα για την πάταξη της αισχροκέρδειας;
  3. Πότε και πώς θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Τι σχέδιο έχει η Κυβέρνηση επ'αυτού και με τι προσδοκώμενα αποτελέσματα;
  4. Ειδικά στην περίπτωση της ανεξέλεγκτης αύξησης των καυσίμων, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για την συγκράτηση των τιμών σε ισορρόπηση με την διεθνή αύξηση και τα επιμέρους σκληρά φορολογικά μέτρα στην Ελλάδα;