2009

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

07/10/2009
Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ., Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Θέμα: Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Προς: Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εκχωρήσει ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες επενδυτές (25,98%), ενώ η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ σκόπευε να δώσει ένα επιπλέον 23% της ΕΥΑΘ σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά η διαδικασία σταμάτησε λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, με τοποθετήσεις των κ.κ. Γ. Μαγκριώτη, Ευαγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που προωθούσε η ΝΔ. Μάλιστα ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2009, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε κατά λέξη: «είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.»

Σήμερα, 2 μήνες μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί, όπως φαίνεται απο τις πρόσφατες δηλώσεις στην έκτακτη Γενική συνέλευση της εταιρείας του Νίκου Παπαδάκη, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι το μάναντζεντ της ΕΥΑΘ ΑΕ θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου, καθώς «το νερό ανήκει σε όλους», χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κράτος θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτή η άποψη δεν αποτελεί προσωπική θέση του Δ/ντα συμβούλου αλλά απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης. Με αυτές του τις δηλώσεις, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για την πώληση και νέων μετοχικών πακέτων της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, πράγμα που μπορεί να καταστήσει το δημόσιο, με τροποποίηση του σχετικού νόμου, μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, με κίνδυνο όχι μόνο να υποβαθμιστεί, αλλά και να χαθεί πλήρως ο έλεγχός της από το δημόσιο.

Επομένως, τίθεται σε άμεση αμφισβήτηση αν θα μπορεί να έχει το έλεγχο της ΕΥΑΘ το Ελληνικό Δημόσιο. Τι άλλαξε, λοιπόν, 60 μέρες μετά τις εκλογές και βλέπουμε να ανοίγει, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από την κυβέρνηση;Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Θα διαψεύσουν τη προοπτική που έθεσε ο δ/νων σύμβουλος ή συμμερίζονται τις απόψεις του για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ;

2. Με βάση ποια δεδομένα αναθεωρεί τόσο σύντομα τις προγραμματικές θέσεις της η κυβέρνηση;

3.Στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,5 δις. € που αναμένεται να έχει το δημόσιο το 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, συμπεριλαμβάνονται και έσοδα από την πώληση μετοχικών πακέτων της ΕΥΑΘ;

4. Με δεδομένη την αντίθεση του Πρωθυπουργού στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων θα εγκαταλειφθεί κάθε πρόθεση περαιτέρω παραχώρησης μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες; Θα προχωρήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα στην επανάκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο του 100% των μετοχών της ΕΥΑΘ;