Τρόφιμα - Φάρμακα

Μη κανονική επισήμανση φρουτοποτού

Στις 17 Δεκεμβρίου 2008, στείλαμε το παρακάτω ερώτημα, στον Ε.Φ.Ε.Τ.
«Σας στέλνουμε συνημμένως, φωτοτυπία συσκευασίας φρουτοποτού φράουλα «ΡΕΑ» ενός λίτρου, που παρασκευάζεται, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, και φέρει την ένδειξη, «χωρίς συντηρητικά». Παρακαλούμε να ελέγξετε και να μας ενημερώσετε, εάν ο ισχυρισμός «χωρίς συντηρητικά», είναι αληθής.»

Το ερώτημα δημιουργήθηκε, γιατί ενώ, στη συσκευασία, αναγράφονταν ο ισχυρισμός, χωρίς συντηρητικά, στα συστατικά, αναγράφονταν συντηρητικά. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. δεν απάντησε, αλλά εμείς επαναφέραμε το θέμα, με επιστολές μας, κάθε δίμηνο. Το Μάιο του 2009, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από τη Νομαρχία Αργολίδας, να διενεργήσει δειγματοληψία και να αποστείλει το δείγμα, για ανάλυση, ώστε να ελεγχθεί η αλήθεια του ισχυρισμού.

Όμως και πάλι, η απάντηση καθυστερούσε. Επιμείναμε, με γραπτές υπενθυμίσεις και το Δεκέμβριο του 2009, ο Ε.Φ.Ε.Τ. μας ενημέρωσε ότι περίμενε τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Μάιο του 2010, ο Ε.Φ.Ε.Τ. μας απάντησε:
«Το δείγμα κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ως προς την επισήμανση, διότι ενώ περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και γλυκαντικά, η ονομασία πώλησής του δε συνοδεύεται από τη συμπληρωματική ένδειξη «με σάκχαρα και γλυκαντικά» που πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ονομασία πώλησης (Κ.Τ.Π. άρθρο 11 Παράρτημα 4).
Η Χημική Υπηρεσία Κορίνθου ενημέρωσε την παρασκευάστρια εταιρεία για το αποτέλεσμα της Α’ εξέτασης και για το δικαίωμά της να ζητήσει την κατ’ έφεση εξέταση του Β’ δείγματος. Η εταιρεία έχει ζητήσει την κατ’ έφεση εξέταση, όπως μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Εμπορίου της Ν.Α. Αργολίδας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της κατ’ έφεσης εξέτασης.»

Τελικά, τον Αύγουστο του 2010, λάβαμε την τελική απάντηση:
«Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από την κατ’ έφεση εξέταση, το δείγμα του φρουτοποτού «ΡΕΑ» κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ως προς την επισήμανση. Η Διεύθυνση Εμπορίου της Ν.Α. Αργολίδας απέστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου».

Η υπόθεση μας ταλαιπώρησε περίπου δυο χρόνια. Αποδείχτηκε ότι οι υποψίες μας ήταν βάσιμες. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ισχυρισμούς, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των τροφίμων, αλλά να διαβάζουμε, με προσοχή, τα συστατικά και όλες τις επισημάνσεις. Για την ενημέρωση των καταναλωτών, το ΚΕ.Π.ΚΑ. δημοσιεύει αυτό το άρθρο, από το τεύχος του περιοδικού μας, «Καταναλωτικά Βήματα».