Τουρισμός

Πακέτα διακοπών με 100 ευρώ

Πριν από δύο χρόνια, ένα ολόκληρο δημαρχείο, στη Δυτική Μακεδονία, έπεσε θύμα τουριστικού πρακτορείου «μαϊμού». Το πρακτορείο έστειλε διαφημιστικά φυλλάδια, προσφέροντας, με 100 ευρώ, το ζευγάρι, διακοπές 5 ημερών, στην Ευρώπη ή 7 ημερών, στην Ελλάδα. Οκτώ Καταναλωτές έστειλαν τα χρήματα και παρέλαβαν ένα ακόμα διαφημιστικό φυλλάδιο, με καταλύματα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου υποτίθεται ότι μπορούσαν να περάσουν τις διακοπές τους. Όμως, όταν προσπάθησαν να κλείσουν δωμάτια, κανένας ξενοδόχος δε γνώριζε το πρακτορείο «μαϊμού», ούτε είχε συνάψει σύμβαση, με αυτό. Οι δε υπεύθυνοι του πρακτορείου έβρισκαν διάφορες αστείες δικαιολογίες, για να μην υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, προς τους Καταναλωτές. Έτσι, 800 ευρώ χάθηκαν.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., από τον Ιούλιο του 2004, ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση. Ασκήσαμε τρομακτική πίεση, γιατί, δυστυχώς, πολύ συχνά, το Υπουργείο «κολλούσε», σε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Η εταιρεία, δυστυχώς, συνέχισε τη δράση της, με διαφημιστικά fax, email ακόμα και με ιστοσελίδα που διέθετε στο Internet. Φυσικά κανένας Καταναλωτής δεν έλαβε υπηρεσίες.

Το Μάιο του 2006, αναγκάσαμε το Υπουργείο να επιβάλλει πρόστιμο 58.100 ευρώ, στην εταιρεία και να αποστείλει την υπόθεση στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία, σε χρόνο ρεκόρ, αποκάλυψε την απάτη. 1400 περίπου Καταναλωτές είχαν εξαπατηθεί.

Tελικά, καταφέραμε να βάλουμε λουκέτο, στην εν λόγω εταιρεία, και να προστατέψουμε τα μελλοντικά της «θύματα».