Ελαττωματικά Προϊόντα

Το "χρονικό" ενός κινητού τηλεφώνου


Καταναλωτής αγόρασε, τον Ιούνιο του 2005, από μεγάλο κατάστημα, κινητό τηλέφωνο γνωστής μάρκας, αξίας 585 ευρώ.

Σε διάστημα 2 μηνών, το τηλέφωνο παρουσίασε, επανειλημμένα, σοβαρά προβλήματα.

Μετά από υπόδειξη του καταστήματος αγοράς, απευθύνθηκε στο συνεργείο επισκευών της εταιρίας, όπου "διέγνωσαν διάβρωση από υγρασία" και έθεσαν, έτσι, το τηλέφωνο, εκτός εγγύησης. Ο Καταναλωτής απευθύνθηκε, σε 2ο συνεργείο, που διέθετε η συγκεκριμένη εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Εκεί, διέγνωσαν "φθορά επάνω στην κόλληση μιας αντίστασης". Όμως, πάλι, δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη. Στη συνέχεια, ο Καταναλωτής απευθύνθηκε και σε 3ο συνεργείο της εταιρίας. Ως εκ θαύματος, η συσκευή επισκευάστηκε. Την παρέλαβε παραμονή Χριστουγέννων και την επέστρεψε, στις 27.12.2005, διότι το πρόβλημα επανεμφανίστηκε. Τέλος Ιανουαρίου 2006, την παρέλαβε, ξανά, με τη διάγνωση ότι έχει "εμφανή υγρασία". 3 συνεργεία διέγνωσαν 3 διαφορετικές βλάβες. Η εταιρία αρνήθηκε να αντικαταστήσει τη συσκευή.

Ο Καταναλωτής ζήτησε τη βοήθεια του ΚΕ.Π.ΚΑ. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. παρενέβη, στο κατάστημα αγοράς και αρχικά, αντιμετώπισε θετική στάση. Στη συνέχεια, η υπόσχεση επίλυσης μετατράπηκε, σε κωλυσιεργία και τελικά, σε άρνηση.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. παρέπεμψε την υπόθεση στην Ε.Φ.Δ., όπου κλήθηκε ο Καταναλωτής να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, από το 3o συνεργείο της εταιρίας. Όμως, για κακή του τύχη, το συγκεκριμένο συνεργείο σταμάτησε την συνεργασία του, με την εταιρία αυτή και έτσι, ήταν αδύνατο να βρεθούν τα σχετικά στοιχεία.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., παρενέβη, ξανά, στην Ε.Φ.Δ., με την απαίτηση, να αποδείξει η εταιρία αυτό που ισχυριζόταν, γιατί ο Καταναλωτής είχε, ήδη, καταθέσει όσα στοιχεία διέθετε. Η υπόθεση "ξανασυζητήθηκε", στην Ε.Φ.Δ., στις 1.2.2007 και η απόφαση δικαίωσε την απαίτηση του Καταναλωτή, για αντικατάσταση της συσκευής.
Η εταιρία, αρχικά, αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση αυτή. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνέχισε τις πιέσεις, προς την εταιρία και τελικά, ο Καταναλωτής δικαιώθηκε, τον Απρίλιο του 2007, δηλαδή, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια περίπου. Παραθέτουμε την επιστολή, που μας έστειλε αυτούσια:

"Κύριοι,
Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια και τις σωστές συμβουλές που μου προσφέρατε έτσι ώστε να δικαιωθεί το αίτημά μου το οποίο ήταν η αντικατάσταση ελαττωματικής συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι χωρίς την συνδρομή σας τα 2 έτη τα οποία ανάλωσα μεταξύ καταστήματος πώλησης και αντιπροσωπειών θα ήταν πολύ περισσότερα και σαφώς όχι ανέξοδα.

Αυτό που μου μένει να πράξω είναι να γίνω "μόνιμος" συνδρομητής σας γιατί πραγματικά αξίζει ως καταναλωτής και ως συναλλασσόμενος να έχω έναν σύμμαχο σαν εσάς. Και αυτό θα συμβουλεύω από τούδε και στο εξής σε οποιονδήποτε μου ζητήσει την άποψή μου σχετικά με το έργο σας.

Με ειλικρινή εκτίμηση,
Χ.Ι."

Ευχαριστούμε θερμά, τον κ. Χ. Ι., για την αναγνώριση των προσπαθειών μας. Μας έδωσε κουράγιο, για να συνεχίσουμε.