Αρχείο

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τα μικροτσίπ παρακολούθησης στα ρούχα!

27/5/2008
Ευρωβουλευτής Ν.Δ., κ. Μανώλης Αγγελάκας
Θέμα: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τα μικροτσίπ παρακολούθησης στα ρούχα!
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Bρυξέλλες, 27 Mαΐου 2008

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τα μικροτσίπ παρακολούθησης στα ρούχα!

Tον προβληματισμό του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της υγείας των καταναλωτών έναντι της νέας τεχνολογίας μικροτσίπ παρακολούθησης (RFID ) εξέθεσε, με ερώτησή του στην Επιτροπή, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Mανώλης Aγγελάκας.

H νέα αυτή τεχνολογία ασύρματης αναγνώρισης των αντικειμένων -αρχής γενομένης από τα ρούχα- που αντικαθιστά τις ετικέττες γραμμωτού κώδικα, μέσω του οποίου ελέγχεται ο ρυθμός διακίνησης των προϊόντων και παράλληλα προτείνονται στον καταναλωτή ιδέες χρήσης, φροντίδας και συνδυασμών του προϊόντος με άλλα προϊόντα, παρά τα θετικά της στοιχεία, παρουσιάζει ένα σημαντικό αντίβαρο: "ο πελάτης μέσω του τσιπ γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης, όσον αφορά τον τόπο που κινείται και τις επιλογές του. Επιπλέον φέρει μονίμως επάνω του ένα αντικείμενο αμφιβόλων επιδράσεων ακόμα και στην ίδια του την υγεία", όπως δηλώνει ο Mανώλης Aγγελάκας.

Στο πλαίσιο των ερωτημάτων που έθεσε ο ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες την τεχνολογία RFID και τα πιθανώς προτεινόμενα μέτρα για την ανάπτυξη τρόπων προστασίας του απορρήτου του καταναλωτή, η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Kοινωνίας της Πληροφόρησης και MMΕ, κ. Viviane Reding στην απάντησή της θεωρεί "ζήτημα προτεραιότητας" την προστασία της ιδιωτικής ζωής των τελικών χρηστών και στη βάση της επιτυχούς ανάπτυξης πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την ταυτοποίηση μέσω RFID οργάνωσε "δημόσια διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου σχετικά με σχέδιο σύστασης για την εφαρμογή των αρχών της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της προστασίας των δεδομένων και της ασφάλειας των πληροφοριών στις εφαρμογές που υποστηρίζονται από την τεχνολογία RFID ".

Mε βάση τα αποτελέσματά της διαβούλευσης αυτής, που έληξε στις 25 Απριλίου 2008, η Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει, έως το καλοκαίρι του 2008, σύσταση προς τα κράτη μέλη. η οποία θα εστιάζει: στις εκτιμήσεις των επιπτώσεων στην ιδιωτική ζωή, στα προσωπικά δεδομένα και στην επεξεργασία των τελευταίων, πριν από τη λειτουργία εφαρμογών RFID· στη διαμόρφωση πλαισίων για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην ιδιωτική ζωή, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων· στους κώδικες δεοντολογίας για τη χρήση της RFID· στη χρήση της RFID στο λιανεμπόριο και στο ζήτημα της απενεργοποίησης των ετικεττών στο σημείο πώλησης · στην ειδοποίηση για τη λειτουργία εφαρμογών RFID σε δημόσιους χώρους.

Aναφορικά με το ερώτημα του Mανώλη Aγγελάκα σχετικά με τις συνέπειες της τεχνολογίας RFID στην ανθρώπινη υγεία, η κ. κ. Reding διευκρινίζει ότι "ορισμένοι από τους αναγνώστες RFID που είναι εγκατεστημένοι σε δοκιμαστήρια καταστημάτων ... εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανάλογη με εκείνη που συνεπάγεται η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου της τεχνολογίας GSM".

Όσον αφορά δε την ατρωσία των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως βηματοδότες, μηχανήματα ακοής, από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αυτή διέπεται από τις τρεις βασικές οδηγίες , οι οποίες καλύπτουν την ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μιας σειράς "βασικών απαιτήσεων" ασφάλειας και επιδόσεων, οι οποίες καλύπτουν όλες τις πτυχές της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας (ατρωσία και ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές) των ιατροτεχνολογικών προϊόντων .