2012

Επεξεργασία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών

24/9/2012
Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Νίκου Χουντή
Θέμα: Επεξεργασία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ προωθεί τη δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες και σε δεύτερη φάση και των κινήσεων των λογαριασμών αυτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οδικός χάρτης για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής», και όπως επισημαίνεται θα προσφερθούν τεχνολογίες και “τεχνική βοήθεια” από τη Γερμανία ώστε τα στοιχεία του μητρώου να μπορούν να τύχουν και αντίστοιχης “επεξεργασίας”. Όπως επισημαίνεται ασκούνται πιέσεις για να πειστούν οι εθνικές αρχές να συναινέσουν στην “αναγκαιότητα του μητρώου”.
 
Δεδομένου, αφενός ότι τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να αφορούν ευαίσθητα θέματα προσωπικών δεδομένων αλλά και αφετέρου του κινδύνου διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς πληροφοριών τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας, ερωτάται η Επιτροπή:
 
Τι γνωρίζει για το πρόγραμμα «Road Map for Technical Assistance in the Field of Anti-Money Laundering and Tax Evasion»; Ποιά τα κύρια στοιχεία που περιέχει; Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο περιεχόμενο του; Υπάρχει πράγματι η ιδέα επεξεργασίας τέτοιων στοιχείων από κοινού με αρχές ή υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας; Ποιός θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου, προκειμένου να υπάρξει προστασία των προσωπικών δεδομένων;