2011

Πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε.

Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Κρίτων Αρσένης
Θέμα: Πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε.
Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η διαρροή ραδιενεργού υλικού έχει φτάσει σε επίπεδα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, προειδοποίησε για πρώτη φορά η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την τρίτη έκρηξη πριν λίγες ώρες στο ιαπωνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου και του παλιρροϊκού κύματος (τσουνάμι) που προκλήθηκε από αυτόν.

Λίγες ημέρες πριν το πυρηνικό ατύχημα, στις 8 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ο Χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050.

Σε αυτό προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών, στο οποίο βασική θέση έχει η πυρηνική τεχνολογία. Επιπλέον, στο δελτίο Τύπου της Επιτροπής (8.3.2011), με το οποίο δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Χάρτη, η πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μαζί μεταξύ άλλων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, μετά το πυρηνικό ατύχημα, σε συνέντευξή του ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ τόνισε ότι οι εικόνες από την Ιαπωνία δείχνουν ότι το χειρότερο μπορεί να συμβεί. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω δήλωση του Επιτρόπου και δεδομένου ότι συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών μονάδων που έως πρότινος θεωρούνταν απρόσβλητα αποδεικνύονται επισφαλή, η Επιτροπή ερωτάται:
  1. στο πλαίσιο του Χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050, διαθέτει εναλλακτικό πλαίσιο στρατηγικής χωρίς τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ;
  2. προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ και τη χρηματοδότηση από την Επιτροπή προγραμμάτων ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας;
  3. τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προφύλαξη των ευρωπαίων πολιτών από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές χωρών και μάλιστα σε συνοριακές περιοχές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντός και εκτός ΕΕ όπως η Ιταλία και η Τουρκία;

Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής

  1. Ο «Χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών», τον οποίο δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2011, δείχνει ότι ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Τώρα συντάσσεται ο Χάρτης πορείας στον τομέα της ενέργειας για το 2050. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες θα χρειαστεί ευρύ φάσμα ενεργειακών πηγών χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και τολμηρά μέτρα ενεργειακής απόδοσης, εφόσον η ΕΕ επιθυμεί να αντιμετωπίσει τις επικείμενες προκλήσεις: μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού υπό συνθήκες συνεχούς υψηλής στάθμης συνολικής αξιοπιστίας του συστήματος.
  2. Το ενεργειακό μείγμα υπάγεται στην εθνική αρμοδιότητα και η απόφαση σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να κατοχυρώνει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίζουν να κάνουν χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Έως τα τέλη 2011 η Επιτροπή θα επανεξετάσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
  3. Η πυρηνική ασφάλεια είναι και θα παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της δυνάμει της συνθήκης Ευρατόμ και του παραγώγου δικαίου που βασίζεται στην εν λόγω συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να ασκεί ενεργώς τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με την πυρηνική ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων, καθώς και του πληθυσμού, από τις επενέργειες της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν τώρα αναληφθεί από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνα μέρη, η Επιτροπή παρακαλεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου να ανατρέξει στις απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις E-002869/2011 και P-002852/2011(1).


(1) http://www.europarl.europa.eu/QP-WEB/home.jsp