Τηλεόραση χωρίς Σύνορα-Προώθηση Προϊόντων

yo_026.jpgΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας, για την "Τηλεόραση χωρίς Σύνορα". Η Επίτροπος για τα Μ.Μ.Ε., κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, σχεδιάζει να επιτρέψει την προώθηση προϊόντων, κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η βασική γραμμή, που διαχωρίζει, μέχρι σήμερα, τα κείμενα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, από τα διαφημιστικά μηνύματα, θα καταργηθεί.

Τίτλοι και περιεχόμενα ολόκληρων προγραμμάτων θα προσφέρονται, προς πώληση, σε εταιρίες, που θα πληρώνουν. Η απελευθέρωση της προώθησης προϊόντων, μέσα από κείμενα εκπομπών, θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Υπεύθυνοι σύνταξης, σεναριογράφοι και παραγωγοί θα βρεθούν, κάτω από την πίεση των διαφημίσεων. Οι Καταναλωτές θα παρακολουθούν, ύπουλα, κρυμμένα διαφημιστικά μηνύματα, αντί για αξιόπιστα και ποιοτικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα, κάθε λέξη, κάθε πράξη θα είναι ύποπτη, ότι μεταφέρει ή υποκρύπτει πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα ή ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Περισσότερα...

Η προστασία του Καταναλωτή από την παραπλανητική διαφήμιση

fo_029.jpgΓιορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων του 1995. Μια διαφήμιση της περιόδου τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Έδειχνε ένα μικρό πλυντήριο πιάτων, που είχε δύο προγράμματα. Με το ένα έπλενε τα σερβίτσια, ενώ με το δεύτερο φρούτα και λαχανικά, "απαλλάσσοντάς" τα από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Η διαφήμιση τελείωνε με ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που άνοιγε την πόρτα του πλυντηρίου και έπαιρνε ένα κατακόκκινο μήλο και το δάγκωνε με περισσή όρεξη.

Για όσους έχουν έστω και ελάχιστες γνώσεις για τα φυτοφάρμακα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, όσο επιμελημένο και αν είναι, δεν τα απαλλάσσει από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οι γεωργοί θα χρησιμοποιούσαν όσες ποσότητες φαρμάκων ήθελαν και εμείς με ένα πλύσιμο θα τα είχαμε ασφαλή στη διάθεση μας.

Περισσότερα...

Τηλεόραση χωρίς Σύνορα - Η Φρίκη του Όργουελ

yo_022.jpgΚατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης, για την οδηγία της Ε.Ε., για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, την 1η Ιουνίου 2006, στις Βρυξέλλες, ο Διευθυντής της BEUC, κ. Jim Murray, έκανε την παρακάτω παρέμβαση.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμφωνεί, συνυπογράφει και έχει συνδιαμορφώσει τις απόψεις, τις επιφυλάξεις και τις απαιτήσεις της BEUC, που αφορούν την απελευθέρωση των διαφημιστικών μηνυμάτων και τη μετατροπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε φερέφωνα αυτών, που "έχουν λεφτά και πληρώνουν". Συγκεκριμένα, ο κ. Jim Murray είπε:

"Πρώτα από όλα, θέλω να επισημάνω ότι η BEUC και οι Ενώσεις Καταναλωτών αναγνωρίζουμε ότι η διαφήμιση παίζει σημαντικό ρόλο, στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, από την οποία οι Καταναλωτές μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι τα έσοδα, από τις διαφημίσεις, έχουν συνεισφέρει, θετικά, στην ανάπτυξη των υπηρεσιών των οπτικοακουστικών μέσων, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερα...

Αλλαγές στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

te_115.jpgΤα τελευταία χρόνια, η διαφημιστική βιομηχανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την αρχή του διαχωρισμού, ανάμεσα στη διαφήμιση και στην προώθηση προϊόντων, μέσα από κείμενα εκπομπών. Αυτές οι μέθοδοι διαφήμισης, αποτελούν "κρυπτοδιαφήμιση", η οποία δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, από τον Καταναλωτή. Η μάρκα ή η μορφή ενός προϊόντος, που ακούγεται ή προβάλλεται, για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, στο μέσον μιας άσχετης, με το προϊόν, εκπομπής, εγκαθίσταται, στο υποσυνείδητό μας και μπορεί να ανακληθεί, εύκολα και γρήγορα, χωρίς τη δική μας θέληση, όταν κάνουμε τα ψώνια μας, π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί, ξαφνικά, νομίζουμε ότι αναγνωρίζουμε τη συσκευασία ή την ονομασία κάποιου προϊόντος και το αγοράζουμε, θεωρώντας το οικείο.

Περισσότερα...