Διακοπές και παιχνίδι

se_014.jpgΊσως, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτές οι οδηγίες πρέπει να δίνονται στις περιόδους των εορτών (Πάσχα-Χριστούγεννα). Όταν, δηλαδή, όλοι προσφέρουμε δώρα στα παιδιά μας και συνήθως, παιχνίδια. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι, επειδή, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέρουμε δώρα στα παιδιά μας, ίσως και χωρίς αφορμή, πρέπει να γνωρίζουμε:

Περισσότερα...

Αναπτήρες: Κίνδυνος-θάνατος για τα παιδιά της Ε.Ε.

yo_032.jpgΣτις 19 Ιανουαρίου 2006, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη BEUC- Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και την ANEC - Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Πιστοποίηση, ότι η χώρα μας, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, για την Οδηγία, για την ασφάλεια των προϊόντων (General Product Safety Directive Committee), "μπλοκάρισε" την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στην αγορά, αναπτήρων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για την ασφάλεια των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημέρωσε ότι:

"Στις Ηνωµένες Πολιτείες, οι αναπτήρες μιας χρήσης διαθέτουν σύστηµα ασφαλείας, για παιδιά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πεθαίνουν, ακόμα, παιδιά, σε ατυχήµατα, από φωτιά, επειδή επιτρέπεται, ακόµα η πώληση αναπτήρων, που δε διαθέτουν αυτό το σύστηµα."

Περισσότερα...

Η ασφάλεια των παιδιών

yo_024.jpgΟι κυριότεροι λόγοι, για θανάτους παιδιών, από ατυχήματα, στην Ε.Ε. είναι ίδιοι, για όλα τα κράτη- μέλη: Ατυχήματα στο δρόμο, πνιγμός, ανθρωποκτονία, πέσιμο, φωτιά και αυτοκτονία. Τα νέα κράτη- μέλη της Ε.Ε., γενικά, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας, από ατυχήματα, με εξαίρεση τη Μάλτα και τη Σλοβενία.

Στις περισσότερες χώρες, τα ατυχήματα, στο δρόμο, είναι ο κύριος λόγος, για τους θανάτους από ατυχήματα, αλλά, σε μερικές χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οι θάνατοι, από πνιγμό, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά. Ακολουθούν ανάλογα με τη χώρα, η ανθρωποκτονία, το πέσιμο και η φωτιά.

Περισσότερα...

Παιδικά Καθίσματα Ασφαλείας

tr_178.jpgΗ χρησιμοποίηση στο αυτοκίνητο, ενός ασφαλούς παιδικού καθίσματος, με σωστό τρόπο, έχει μεγάλη σημασία. Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα, ίσως, να μην προστατεύσει το παιδί μας, σε μια σύγκρουση, εάν δεν έχει τοποθετηθεί, σωστά, στο όχημά μας.

Το κεφάλι ενός παιδιού είναι, αναλογικά, μεγαλύτερο σε σχέση με το σώμα του, αν συγκριθεί με τις αναλογίες ενός ενηλίκου. Η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι, επίσης, πολύ εύθραυστη και, επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σωστή υποστήριξη, σε όλο το μήκος της πλάτης και του λαιμού του, στην περίπτωση μιας μετωπικής σύγκρουσης. Το παιδικό κάθισμα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αν έχει την πλάτη του στο μπροστινό μέρος του καθίσματος (αν τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα). Κάποια καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παιδιά, μέχρι 3 ετών.

Περισσότερα...