EN 031

Η ενέργεια, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες στη ζωή μιας χώρας. Οι ανέσεις που έχουμε στο σπίτι μας (θέρμανση, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.), οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές, η οικονομική ανάπτυξη γενικά, είναι άμεσα εξαρτημένη από την κατανάλωση ενέργειας.
Ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτουν κάποιο ηλεκτροκινητήρα "ακούγονται", κατά τη λειτουργία τους. Συνήθως, όμως, δεν καταναλώνουν σημαντική ηλεκτρική ενέργεια: π.χ. ανεμιστήρας μπάνιου 12W καταναλώνει σε μία ώρα 0,012kW.
Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που παράγουν θερμότητα είναι συνήθως αθόρυβοι ενεργοβόροι "δαίμονες": π.χ. ηλεκτρικός φούρνος 3000W, καταναλώνει σε μία ώρα 3kW.
Πριν αγοράσουμε μια νέα συσκευή, πρέπει να συγκρίνουμε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής, μας ενημερώνει η ετικέτα ενεργειακής σήμανσης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, που όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να φέρουν, σε εμφανές σημείο.
Ας μάθουμε τι ενέργεια ξοδεύουν οι οικιακές μας συσκευές, μέσα από παραδείγματα. Προσοχή, η τιμή, που υπολογίστηκε το κόστος, είναι ενδεικτική:
Το πιστολάκι των μαλλιών μας έχει ισχύ 2000W. Πολλαπλασιάζουμε το 2000, επί τις ώρες, που το χρησιμοποιούμε, καθημερινά (π.χ. 1 ώρα), επί 30 μέρες και διαιρούμε δια 1000. Δηλαδή (2000*1*30):1000=60. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε μήνα, ξοδεύουμε, για να στεγνώσουμε και να χτενίσουμε τα μαλλιά μας, 60 kWh, δηλαδή πληρώνουμε 60*0,08761= 5,26. Πληρώνουμε, λοιπόν, 5,26 € κάθε μήνα.
Το κλιματιστικό μας έχει ισχύ 1500Watt. Αν το καίμε 8 ώρες, την ημέρα, καταναλώνουμε (1500*8*30):1000=360kWh το μήνα. Ξοδεύουμε δηλαδή 31,54 € το μήνα, για το κλιματιστικό.
Ας κάνουμε παρόμοιους υπολογισμούς, για τις υπόλοιπες οικιακές μας συσκευές. Θα μείνουμε έκπληκτοι.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιεινό σπίτι και περιβάλλον, αγοράζοντας οικιακές συσκευές, που φέρουν το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα. Όταν αγοράζουμε είδη που φέρουν το Λουλούδι αποκτάμε προϊόντα που:
  • Δεν περιέχουν καθόλου, ή περιέχουν ελάχιστες τοξικές και περιβαλλοντικά επικίνδυνες ουσίες.
  • Έχουν κατασκευαστεί, με ευαισθησία, για την υγεία και για την άνεση, ενώ παράλληλα έχουν άριστη απόδοση.
  • Εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια, νερό και άλλους πόρους.
Μια κιλοβατώρα (1000 Watt για 1 ώρα) αντιστοιχεί σε:
  • 2 ημέρες λειτουργίας του ψυγείου.
  • 10 ώρες φωτισμού από ένα λαμπτήρα των 100 W.
  • 25 ώρες λειτουργίας της τηλεόρασης.
  • Σιδέρωμα 10 πουκαμίσων.
  • 1 ώρα χρήσης της ηλεκτρικής σκούπας.
  • 6 στεγνώματα μαλλιών.
  • 1 ζεστό ντους.

 

 


 Δείτε επίσης